January 31, 2022

Registratierechten, lening, bijkomende kosten: bij de aankoop van een woning moet je met verschillende kosten rekeninghouden. Een belangrijke factor is waar jij je woning koopt, want de registratierechten zijn regionaal bepaald. Lees er in deze blog meer over.

1. Vlaanderen

Ben je op zoek naar een woning in Vlaanderen? Dan heb je geluk, want onze tarieven liggen lager dan in de andere gewesten. Het standaardtarief voor de registratierechten ligt in Vlaanderen op 10 %.

Al geniet jij mogelijk zelfs van een vermindering. Koop jij je eerste en enige woning? En ben je van plan om binnen de drie jaar na het verlijden van de notariële akte jezelf op dat adres in te schrijven in het bevolkingsregister? Dan heb jij recht op het gunsttarief van 6 %.

Heb jij een groen hart en ben je van plan om de woning ingrijpend energetisch te renoveren? Dan maak je mogelijk kans op een gunsttarief van 5 %. Wie een beschermd monument aankoopt en ervan zijn enige woning maakt, betaalt zelfs maar 1 %.

2. Brussel

De registratierechten in Brussel liggen iets hoger, namelijk 12,5 %. Een belangrijke nuance hier is dat de koper op de eerste 175.000 euro geen registratierechten moet betalen. Om recht te hebben op die gunst, mag de koper geen andere woning bezitten en de som van de aankoopprijs en bijhorende kosten mag niet meer zijn dan 500.000 euro.  

3. Wallonië

Het basistarief ligt hier net als in Brussel op 12,5 %. Anders dan in Vlaanderen en Brussel geldt in Wallonië nog wél het klein beschrijf. Dat betekent dat voor bescheiden woningen de registratierechten dalen tot 6 %.

Vind samen met Krediet@dvies een hypothecaire lening!

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van de huidige rentevoeten. We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen