March 28, 2023

Geld lenen is iets van alle tijden maar ook van alle leeftijden. Nu mensen steeds ouder worden, is dat laatste zeker van toepassing. Daarom vragen steeds meer mensen zich af of ze ook nog geld kunnen lenen boven de 80 jaar en tot welke leeftijd je überhaupt mag lenen. We zijn ons bewust van deze onduidelijkheden en willen daarom wat licht in de duisternis brengen voor de senioren onder ons. Want zij verdienen ook de kans op een lening.

Is het nog mogelijk om boven de 80 jaar geld te lenen?

Laten we het meteen duidelijk maken: het is mogelijk om op latere leeftijd een lening af te sluiten. Maar net als bij elke leningsaanvraag, is het afhankelijk van verschillende factoren of je kredietwaardig wordt bevonden. Er wordt namelijk een grondige analyse gemaakt van je persoonlijke situatie en het type lening dat je aanvraagt.

De kredietverstrekkers zullen jouw krediethistorie, je gezondheid, je inkomen, de inkomsten van je eventuele partner, je spaargeld en nog andere zaken in kaart brengen om zo een risicoprofiel op te stellen. Dit geeft hen een beter beeld van jouw financiële situatie en de kans op terugbetaling van de lening. Blijkt na de analyse dat de kans op een correcte terugbetaling klein is, dan vorm je voor de bank een groot risico en dan is de kans ook klein dat je een lening zult krijgen. Eigenlijk is dit echter iets dat voor elke leeftijdsgroep geldt. Bij mensen van boven de 80 jaar is de leeftijd echter een zeer belangrijke additionele factor in het al dan niet kunnen geld lenen.

Het is namelijk zo dat veel banken mensen van boven de 80 jaar als een zeer groot risico beschouwen, ondanks de stijgende levensverwachting en de groeiende trend van mensen die ook na hun pensioenleeftijd actief blijven en zelfs langer doorwerken. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om op latere leeftijd een lening af te sluiten.

Bovendien heeft elke kredietverstrekker zijn eigen specifieke voorwaarden en criteria voor het verstrekken van leningen. Zo zullen banken bijvoorbeeld voorzichtiger zijn bij het verstrekken van een woonlening die je op 25 jaar wenst terug te betalen, dan bij een kortetermijnlening voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe televisie.

Het is belangrijk om te onthouden dat het aanvragen van een lening op elke leeftijd een zorgvuldige afweging vereist. Het is essentieel om je financiële situatie realistisch te beoordelen en ervoor te zorgen dat je de lening op tijd kunt terugbetalen. Op deze manier kun je een lening verkrijgen en tegelijkertijd je financiële stabiliteit behouden.

Enkele tips om geld te lenen boven 80 jaar

Veel senioren zijn bezorgd over het verkrijgen van een lening, aangezien dit kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals leeftijd en inkomen. Gelukkig zijn er enkele opties beschikbaar zodat mensen van boven de 80 jaar toch nog geld kunnen lenen, zoals het schenken van hun woning aan hun kinderen.

Door je woning aan je kinderen te schenken, behoud je het vruchtgebruik van het huis tot aan je dood, terwijl je kinderen de eigenaars worden en in jouw plaats een lening kunnen aangaan. Het bedrag kan dan worden terugbetaald via een gift. Dit is een handige oplossing die veel senioren overwegen, vooral als hun kinderen al op zoek zijn naar een huis.

Een andere oplossing is om een lening aan te gaan met je partner, vooral als je partner aanzienlijk jonger is dan jij. Door samen een lening aan te vragen, kunnen banken jullie mogelijkheden voor de terugbetaling hoger inschatten en zo de kans vergroten dat jullie de lening kunnen krijgen.

Een laatste manier is om iets anders in onderpand te geven of je kinderen toch mee in de lening op te nemen als extra waarborg. Heb je bijvoorbeeld al een woning of iets anders in jouw bezit dan zou dit als onderpand kunnen dienen. Dit geeft de kredietverstrekker toch meer zekerheid dat hij of zij bijvoorbeeld bij een eventueel overlijden op deze zaken beroep kan doen om de gemaakte schulden in te lossen.

Advies inwinnen bij Kredietadvies

Voor je boven de 80 jaar geld gaat lenen, is het belangrijk om goed te begrijpen wat de voorwaarden en kosten zijn. Als je niet zorgvuldig de voorwaarden bekijkt, kun je jezelf of je nabestaanden in de schulden werken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke situatie anders is en dat wat werkt voor de ene persoon mogelijk niet werkt voor de andere. Daarom is het aan te raden om professioneel advies in te winnen, vooral als je niet zeker weet welke optie het beste voor jou is. Bij Kredietadvies zijn er financiële adviseurs beschikbaar die gespecialiseerd zijn in het helpen van senioren bij het vinden van de beste financiële oplossingen voor hun specifieke situatie. Zo krijg je  een duidelijk beeld van de kosten en terugbetalingsmogelijkheden. Contacteer hen vrijblijvend hier.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen