May 30, 2023

Life starts at 60… groot gelijk! Voor vele mensen in de maatschappij is dit motto hun levensmotto. En dat betekent dat je ook nog als senior plannen en dromen mag hebben die geld kunnen kosten. Maar is geld lenen voor senioren nog wel zo vanzelfsprekend om deze plannen en dromen waar te maken?  Er zijn verschillende mogelijkheden om als senior een lening af te sluiten, afhankelijk van je situatie en je behoeften. Laten we enkele opties bespreken en je tips geven om de beste keuze te maken.

Waarom zou je als senior geld willen lenen?

Er zijn verschillende redenen waarom je als senior geld zou willen lenen. Misschien wil je je huis verbouwen, een nieuwe auto kopen, een droomreis maken of je kleinkinderen helpen met hun studies. Of misschien heb je gewoon wat extra geld nodig om rond te komen of om onvoorziene uitgaven op te vangen. Of je nu 60+ bent of geld wilt lenen boven de 70 jaar er kunnen genoeg redenen zijn waarom ook senioren nog dat extra financiële steuntje op latere leeftijd kunnen gebruiken.

Wat zijn de mogelijkheden voor senioren om geld te lenen?

Als je als senior geld wilt lenen, moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals je leeftijd, je inkomen, je vermogen en het type lening dat je wilt afsluiten. Niet alle banken of kredietverstrekkers staan even open voor senioren, en sommige hanteren strengere voorwaarden of hogere rentes. Daarom is het belangrijk om goed te vergelijken en te onderhandelen.

Een van de meest voorkomende vormen van geld lenen voor senioren is de hypothecaire lening. Dit is een lening die je afsluit om een woning te kopen of te verbouwen, en die wordt gewaarborgd door een hypotheek op de woning. Een hypothecaire lening heeft meestal een lange looptijd en een relatief lage rente. De lange looptijd is natuurlijk niet in het voordeel van senioren waardoor de kredietverstrekkers niet altijd staan te springen om deze lening met jou aan te gaan. Je zou natuurlijk het bedrag en de looptijd van de lening drastisch kunnen beperken als je een grote eigen inbreng van je spaargeld hebt. Het nadeel is dat je de woning kunt verliezen als je de lening niet kunt terugbetalen.

Een andere optie is de persoonlijke lening. Dit is een lening die je afsluit voor een specifiek doel, zoals een auto, een reis of een huishoudtoestel. Een persoonlijke lening heeft meestal een kortere looptijd (tot 10 jaar) en een hogere rente dan een hypothecaire lening. Het voordeel is dat je geen onderpand hoeft te geven en dat de lening sneller wordt toegekend.

Een derde mogelijkheid is de kredietopening. Dit is een flexibele vorm van lenen, waarbij je tot een bepaald bedrag kunt beschikken wanneer je het nodig hebt. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je effectief opneemt, en je kunt het terugbetaalde bedrag opnieuw opnemen. Een kredietopening kan handig zijn om tijdelijke tekorten op te vangen of om kleine uitgaven te doen.

En heb je tot slot ooit gedacht aan geld lenen met onderpand? Dit is een slimme manier om een lage rente te krijgen, om meer geld te lenen dan je normaal zou kunnen en voor senioren die op zoek zijn naar een lening. Met onderpand geef je de bank iets van waarde als garantie voor je lening. Dit kan bijvoorbeeld je huis, je auto of je levensverzekering zijn. Als je de lening niet kunt terugbetalen, kan de bank je onderpand verkopen om het geld terug te krijgen. Maar als je de lening wel kunt terugbetalen, kun je profiteren van een voordelige financiering voor je dromen en plannen. Geld lenen met onderpand is dus een aantrekkelijke optie voor veel oudere mensen.

Waar moet je op letten als je als senior geld wilt lenen?

Als je als senior geld wilt lenen, moet je goed nadenken over hoeveel je kunt lenen en hoeveel je kunt terugbetalen. Je moet rekening houden met je pensioeninkomen, je spaargeld, je andere schulden en je levensverwachting. Je wilt immers niet in financiële problemen komen of afhankelijk worden van anderen.

Daarnaast moet je ook goed vergelijken tussen verschillende aanbieders en voorwaarden. Let niet alleen op de rentevoet, maar ook op de looptijd, de maandelijkse aflossingen, de kosten en de verzekeringen die bij de lening horen. Vraag altijd meerdere offertes aan en lees de kleine lettertjes.

Tot slot moet je ook rekening houden met de fiscale gevolgen van het lenen als senior. Sommige leningen geven recht op belastingvoordelen, zoals fiscale voordelen, bonussen of de interestaftrek voor hypothecaire leningen. Andere leningen kunnen juist leiden tot hogere belastingen, zoals de roerende voorheffing voor kredietopeningen.

Krijg advies over geld lenen voor senioren via Kredietadvies

Lenen als senior is niet onmogelijk, maar wel anders dan als jongere. Je moet goed nagaan wat je nodig hebt, wat je kunt betalen en wat de beste optie is voor jouw situatie. Je goed laten informeren en adviseren doe je via Kredietadvies. Contacteer ze vrijblijvend en ontdek wat ze voor jou als senior kunnen betekenen en waarom geld lenen voor senioren nog steeds een optie is.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen