June 22, 2023

Het is een belangrijke beslissing in je leven… ga je al dan niet je huis verkopen om het rusthuis te betalen. Er zijn verschillende factoren die je moet overwegen, zoals je financiële situatie, je erfenis, je zorgbudget en je persoonlijke voorkeur. Zo is een van de voordelen van het verkopen van je huis dat je zeker bent dat je genoeg geld hebt om de kosten van het rusthuis te dekken. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud of de verhuur van je woning, en je kinderen hoeven niet bij te dragen aan de rusthuisfactuur. Maar wat met je zorgbudget en zijn er nog andere manieren om als senior geld te lenen?

Wat is het zorgbudget voor ouderen met zorgnood?

Het zorgbudget voor ouderen met zorgnood is een financiële tegemoetkoming voor 65-plussers die door een handicap of gezondheidsprobleem moeilijk voor zichzelf kunnen zorgen. Het zorgbudget maakt deel uit van de Vlaamse sociale bescherming en wordt beheerd door de zorgkassen. Deze mensen zijn vaak op zoek naar een plekje in een rusthuis of woonzorgcentrum en overwegen daarom hun woning te verkopen. Maar is dat wel een goed idee?

Om een zorgbudget te kunnen aanvragen, moet je namelijk aan enkele voorwaarden voldoen:

  1. Je bent 65 jaar of ouder.
  2. Je hebt een beperkte zelfredzaamheid, die wordt gemeten aan de hand van een schaal van 0 tot 18 punten. Je moet minstens 7 punten behalen om in aanmerking te komen.
  3. Je hebt een beperkt inkomen, dat onder meer rekening houdt met je pensioen, spaargelden en beleggingen. Er zijn verschillende inkomensgrenzen naargelang je gezinssamenstelling.
  4. Je bent aangesloten bij een zorgkas en betaalt jaarlijks een solidaire zorgpremie.
  5. Je woont minstens 10 jaar, waarvan 5 opeenvolgende jaren, in Vlaanderen of Brussel, of je bent sociaal verzekerd in een lidstaat van de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland.

En bij dat beperkt inkomen, zou het schoentje weleens kunnen wringen als je beslist om je huis te verkopen om je rusthuis te betalen. Wie zijn of haar woning verkoopt, heeft immers meer geld op het spaarboekje en zal dit ook moeten aangeven. De kans is groot dat je geen of minder zorgbudget zult krijgen.

Kan ik als senior nog extra geld lenen?

Het zou natuurlijk kunnen dat je zelfs met het verkopen van je huis niet voldoende hebt om een rusthuis te betalen; Of toch niet voor de jaren die je normaal gezien nog te gaan hebt. Ook als je geen woning in je bezit hebt, vraag je jezelf misschien af of geld lenen voor senioren nog mogelijk is. Het antwoord is: ja, het kan! Maar het is niet altijd even makkelijk of voordelig. Je moet rekening houden met een aantal factoren, zoals je leeftijd, je inkomen, je vermogen en het type lening dat je wilt afsluiten. Niet alle banken of kredietverstrekkers staan even open voor senioren, en sommige hanteren strengere voorwaarden of hogere rentes. Daarom is het belangrijk om goed te vergelijken en te onderhandelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om als senior geld te lenen, afhankelijk van je situatie en je behoeften. Een van de meest voorkomende vormen van geld lenen voor senioren is de persoonlijke lening. Dit is een lening die je afsluit voor een specifiek doel, zoals een auto, een reis, een huishoudtoestel of gewoon omdat je geld nodig hebt om je rusthuis te betalen. Een persoonlijke lening heeft meestal een kortere looptijd (tot 10 jaar) en een hogere rente dan een hypothecaire lening. Het voordeel is dat je geen onderpand hoeft te geven en dat de lening sneller wordt toegekend. Maar ook hier geldt dat je leeftijd een rol speelt: hoe ouder je bent, hoe minder je kunt lenen of hoe hoger de rente kan zijn.

Een tweede mogelijkheid is de kredietopening. Dit is een flexibele vorm van lenen, waarbij je tot een bepaald bedrag kunt beschikken wanneer je het nodig hebt. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je effectief opneemt, en je kunt het terugbetaalde bedrag opnieuw opnemen. Een kredietopening kan handig zijn om tijdelijke tekorten op te vangen of om kleine uitgaven te doen. Maar let op: een kredietopening heeft vaak een zeer hoge rente en kan je in de schulden doen belanden als je er niet verstandig mee omgaat.

Advies over je huis verkopen om je rusthuis te betalen

Kortom, je kunt je huis verkopen om je rusthuis te betalen, maar je houdt dan wel best het zorgbudget in het achterhoofd. Daarnaast kan geld lenen als senior zeker nog, maar het vergt wat meer onderzoek en voorbereiding dan als je jonger bent. Gelukkig zijn er adviseurs en experten zoals de mensen van Kredietadvies die je kunnen helpen om de beste keuze te maken voor jouw situatie. Contacteer ze vrijblijvend hier.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen