January 19, 2024

Als je een zelfstandige in bijberoep bent, kan je soms nood hebben aan extra financiële middelen om je activiteit te ondersteunen of uit te breiden. Een lening kan dan een oplossing zijn, maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten en welke voorwaarden gelden er? In dit artikel geven we je enkele tips en adviezen om een lening aan te vragen als zelfstandige in bijberoep.

Wat is een zelfstandige in bijberoep?

Een zelfstandige in bijberoep is iemand die naast zijn hoofdberoep (als werknemer of ambtenaar) een zelfstandige activiteit uitoefent. Je moet hiervoor ingeschreven zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en een ondernemingsnummer hebben. Je moet ook sociale bijdragen betalen, maar deze zijn lager dan voor een zelfstandige in hoofdberoep. Je hebt recht op dezelfde fiscale voordelen als een zelfstandige in hoofdberoep, zoals de aftrek van beroepskosten en de investeringsaftrek.

Waarom een lening aanvragen als zelfstandige in bijberoep?

Een lening kan je helpen om je zelfstandige activiteit te financieren, bijvoorbeeld om materiaal, voorraad, machines of een bedrijfsvoertuig aan te kopen of om je werkkapitaal te verhogen, zodat je voldoende cashflow hebt om je leveranciers, klanten en belastingen te betalen. Dit extra geld kan ook nuttig zijn om een investering te doen die je rendement of omzet kan verhogen, zoals het verbeteren van je website, het volgen van een opleiding of het uitbreiden van je klantenbestand.

Hoe een lening aanvragen als zelfstandige in bijberoep?

Als je een lening wil aanvragen als zelfstandige in bijberoep, is het opstellen van een goed businessplan opstellen een eerste belangrijke stap. Het businessplan is een document waarin je je activiteit, je doelstellingen, je marktanalyse, je financieel plan en je terugbetalingscapaciteit beschrijft. Een businessplan is niet alleen belangrijk om jezelf te overtuigen van de haalbaarheid van je project, maar helpt ook om potentiële kredietverstrekkers te overtuigen van de rentabiliteit en de solvabiliteit van je onderneming.

Vervolgens moet je op zoek gaan naar de meest geschikte kredietformule voor jouw situatie. Er bestaan verschillende soorten leningen voor zelfstandigen in bijberoep, zoals:

  • Een professionele lening: dit is een klassieke lening op afbetaling waarbij je een vast bedrag leent dat je terugbetaalt met vaste maandelijkse aflossingen. Deze lening is geschikt voor het financieren van materiële of immateriële investeringen met een lange levensduur.
  • Een leasing: dit is een huurkoopovereenkomst waarbij je een goed (zoals een voertuig of een machine) huurt van een leasingmaatschappij met de optie om het na afloop van het contract over te kopen. Deze lening is geschikt voor het financieren van roerende goederen die snel afschrijven.
  • Een renting, dit is een huurovereenkomst zonder koopoptie en wordt meestal afgesloten voor een kortere termijn. Bijvoorbeeld in overeenstemming met de duur van een uit te voeren projectWat als je geen lening als zelfstandige in bijberoep bij een bank kunt krijgen?

Een lening als zelfstandige in bijberoep via Kredietadvies

Om de beste kredietvoorwaarden te krijgen, moet je verschillende offertes vergelijken en rekening houden met de rentevoet, de looptijd, de kosten en de waarborgen die gevraagd worden. Je moet ook nagaan of je in aanmerking komt voor bepaalde subsidies, premies of waarborgregelingen die je lening kunnen vergemakkelijken of goedkoper maken. Tot slot moet je je lening aanvraag indienen bij de gekozen kredietverstrekker, samen met de nodige documenten, zoals je identiteitskaart, je ondernemingsnummer, je inkomstenbewijzen, en indien aanwezig je balans en je resultatenrekening. Heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Om het bos door de bomen te blijven zien, is het raadzaam om contact op te nemen met de mensen van Kredietadvies. Contacteer ze hier voor meer informatie.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen