November 28, 2022

Laten we het antwoord kort houden… ja, dat kan. Maar ik hoor jullie al denken, ‘moeten we het daar mee doen?’. Ok, we zullen ons antwoord wat verduidelijken en duiden want het kan wel maar of het ook zo eenvoudig is als het klinkt? Neen, dat is het niet. De kans is zelfs groot dat je hypothecaire lening voor het kopen van een huis als student zal geweigerd worden. Wie daarom geen zoon of dochter is van een sky is the limit deelnemer zal de bank moeten overtuigen dat hij of zij wel degelijk in staat is om een hypothecaire lening terug te betalen. 

Kan iedere student zomaar een huis kopen?

Neen, en dit heeft in principe niets met het student zijn zelf te maken. De overheid stelt namelijk dat je minstens 18 jaar of meerderjarig moet zijn voor je een lening mag afsluiten. En dan hebben we het niet alleen over een hypothecaire lening, maar over eender welke vorm van lenen. Wie als 17-jarige een bank binnenstapt om een lening aan te vragen zal daarom sowieso op een ‘njet’ stuiten. Ouder dan 18? Geen probleem, dan zal de bank of andere kredietverstrekker je behandelen en je dossier bekijken zoals het een persoon van 40, 50 of 60 zou behandelen. 

Hoe kan je als student een huis kopen?

Wie als student een huis wilt kopen en hiervoor een hypothecaire lening wilt afsluiten, zal moeten aantonen dat hij of zij kredietwaardig is. De bank wilt er immers zeker van zijn dat ze het geld terugziet. In klassieke situaties gaat men onder meer kijken naar de inkomsten of het loon van iemand. Bij studenten gaat het in dit geval om studentenjobs of weekendwerk. Houdt er echter rekening mee dat als het niet om vaste contracten gaat dat de bank er geen rekening mee gaat houden. Je zult dus een vaste baan met een contract moeten hebben vooraleer de bank deze inkomsten mee in haar kredietverhaal zal nemen.

Maar hoe kan je dan als student wel een huis kopen? Misschien heb je al een mooi bedrag bij elkaar gespaard, want ook daar kijkt de bank naar. Het is zelfs zo dat banken vandaag de dag nog zelden het volledige bedrag ontlenen en al standaard op 20% eigen inbreng rekenen. Zonder spaargeld maak je dus weinig kans. Daarnaast kan je ook beroep doen op je ouders om een deel bij te leggen of om als waarborg te functioneren. Bij een lening bij de ouders leg je alles wel best goed vast op papier zodat je nog op aftrek van de rente van de hypotheek kunt rekenen. Als ouders zich borg stellen voor de hypothecaire lening van hun kind gaat de bank ook kijken naar de kredietwaardigheid van de ouders. Als de student dan om een of andere reden de lening niet meer kan afbetalen, kan de bank nog bij de ouders terecht om het geld te halen. Dit geeft de bank een extra zekerheid. 

Nog vragen over lenen als student?

Toch van plan om na het lezen van ons artikel als student een huis te kopen? Neem in dat geval zeker eens contact op met de mensen van Kredietadvies. What’s in a name, zij weten je het juiste advies voor ieder krediet te geven. Ze zullen je ook meteen kunnen vertellen of een bank jouw aanvraag voor een studentenkrediet in overweging zal nemen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen