November 28, 2022

Een kind kost een huis! Ouders die kinderen hebben, zullen dit kunnen beamen. En zeker ouders die kinderen hebben die verder studeren. Want de overheid zegt wel dat ieder kind gratis toegang moet hebben tot onderwijs, maar de realiteit is anders. Wie geen recht heeft op steun van de overheid via bijvoorbeeld een studiebeurs moet zelf met geld op de proppen komen om de studies van de dochter of zoon te financieren. In sommige gevallen wordt er zelfs een studentenlening aangevraagd. Maar kan ik in België wel een studentenlening aanvragen? 

Wat is een studentenlening?

Een studentenlening is een vorm van krediet die te vergelijken is met een persoonlijke lening. Je betaalt deze lening namelijk op gelijkaardige wijze elke maand af. Het studentenkrediet wordt gebruikt voor uitgaven gelinkt aan de studies zoals bijvoorbeeld cursusmateriaal, buitenlandse studies, inschrijvingsgeld, geld voor de huur van een kot en ga zo maar door. Een studentenlening is in de meeste gevallen ook beperkt tot een bepaald bedrag. Denk aan bedragen in de grootorde van maximaal 25.000 euro. 

Studentenlening aanvragen via de bank

De meest voorkomende manier om een studentenlening aan te vragen, is nog steeds via de bank. En net zoals bij een persoonlijke lening kan je best van bank tot bank gaan om de beste voorwaarden op papier te krijgen. De studentenlening is immers een soort van persoonlijke lening waarbij je zult moeten onderhandelen over de maandelijkse afbetaling, de terugbetalingstermijn en de rentevoet. Ben je als student 18 of ouder dan kan je in principe zelf een lening afsluiten als je tenminste kunt aantonen dat je solvabel genoeg bent om de lening zelf af te betalen. Ben je jonger dan 18 of beschik je niet over de financiële middelen om de studentenlening terug te betalen dan kun je nog steeds je ouders inschakelen. Ofwel sluiten zij de lening af ofwel kunnen zij als waarborg mee hun handtekening onder de lening plaatsen. Als de student in kwestie op een bepaald moment de lening niet meer kan afbetalen dan zal er beroep gedaan worden op de ouders om de afbetalingen te betalen.

Studentenlening aanvragen via de overheid

Studenten op zoek naar een studielening zullen zich misschien ook afvragen of ze niet bij een van onze overheden terecht kunnen om tegen interessante voorwaarden een lening af te sluiten. Het gaat dan om studenten die geen recht hebben op een studententoelage of studentenbeurs. Terwijl dit vroeger nog wel het geval was, is het aanvragen van een studentenlening nu niet meer mogelijk via de Vlaamse Gemeenschap. Studenten in het zuidelijke deel van ons land en ook in de Oostkantons kunnen nog wel een studentenlening bij de Franse Gemeenschap aanvragen. Wil je een beroep doen op deze studentenlening dan moet je wel aan een paar voorwaarden op vlak van onder meer nationaliteit, leeftijd en inkomsten voldoen. 

Stel je vragen aan Kredietadvies

Toch nog vragen over een studentenlening of een andere vorm van krediet dan kan je steeds bij Kredietadvies terecht. Zij kunnen je ook helpen in het vinden van het beste studentenkrediet. Contacteer hen vrijblijvend voor meer info.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen