January 27, 2022

Studeren en dan vooral verder studeren lijkt een vanzelfsprekendheid maar dat is het niet voor iedereen. Er komen heel wat kosten bij kijken. Denk maar aan de kost voor studiemateriaal, inschrijvingsgeld, geld voor op kot te gaan of geld om in het buitenland te gaan studeren. Iedereen die al een student in huis heeft gehad, weet vast en zeker waarover we het hebben. Veel studenten en ouders vragen zich dan ook af of je geld kunt lenen voor een studie. Wij bekijken de mogelijkheden en geven advies. 

Financiële steun via een studietoelage of studiebeurs

Geld lenen voor studie

Voor je op zoek gaat naar een lening waarmee je jouw studies kunt betalen, loont het de moeite om na te gaan of je geen recht hebt op een studietoelage of een studiebeurs. Zowel scholen en universiteiten als de overheid kunnen je in bepaalde gevallen een studietoelage of studiebeurs toekennen om de studies, het studiemateriaal of buitenlandse studies te financieren. Het is zelfs zo dat maar liefst 1 op de 4 studenten in Vlaanderen op een studiebeurs van de Vlaamse Overheid kan rekenen. Check daarom zeker eens met de school waar je gaat studeren of met de Vlaamse Overheid of er dergelijke steunmaatregelen bestaan en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. 

Geld lenen voor je studie via een studentenkrediet

Je zult al wel het woord studentenkrediet, studentenlening of studielening hebben zien voorbijkomen. Vele banken bieden immers de mogelijkheid aan tot het afsluiten van een zogenaamd studentenkrediet. In de praktijk klinkt dat interessant, maar theoretisch gezien is deze vorm van lening niets anders dan een persoonlijke lening; een persoonlijke lening die in dit geval wordt gebruikt om de studies van iemand te financieren of te ondersteunen. 

De persoonlijke lening is een klassieke lening op afbetaling waarbij er een leenbedrag wordt bepaald tussen de kredietnemer en kredietgever. Dit leenbedrag moet dan tegen een afgesproken rentevoet en binnen een bepaalde aflossingstermijn worden terugbetaald. De kredietnemer en de kredietinstelling bepalen ook de periodieke aflossingstermijnen. 

Waar op letten bij het afsluiten van een lening voor je studie

De bank zal net zoals bij het afsluiten van iedere andere persoonlijke lening nagaan of de kredietnemer solvabel genoeg is. Hiermee bedoelt men dat hij of zij in staat is om de lening op gepaste en afgesproken wijze af te betalen. Studenten die reeds werken, bijwerken of kapitaalkrachtig genoeg zijn, zullen in vele gevallen persoonlijk een lening kunnen afsluiten. In andere gevallen kan men misschien beroep doen op de ouders. In dat geval sluiten de ouders een lening af en gaat de student als medekredietnemer de lening mee ondertekenen. 

Geld lenen voor je studie via Kredietadvies

Bij Kredietadvies kunnen we je helpen om na te gaan of studentenkrediet ook voor jou mogelijk is en met welke voorwaarden rekening moet worden gehouden. Neem vrijblijvend contact op met onze experten en laat je financieel begeleiden.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen