January 31, 2022

Wil je een woning kopen en een hypothecaire lening afsluiten? Dan zijn er een aantal factoren die bepalen hoeveel je precies kan lenen. Denk maar aan je inkomen, eigen inbreng en de looptijd van de lening. In deze blog lees je er meer over.

Maandelijks netto-inkomen

Een bank wil altijd zeker zijn dat je het geleende bedrag kan terugbetalen. En daarom is een vaste job vaak een belangrijke voorwaarde. Heb je geen vast werk? Geen probleem, maar dan verloopt de zoektocht naar een geschikte lening iets moeilijker. Zo moet je kunnen garanderen dat jouw terugbetalingscapaciteit toch voldoende stabiel is.

Verder speelt de grootte van je inkomen een belangrijke rol. Afhankelijk van aanvaardingscriteria van de gekozen banken mag je van 33 tot 60% van je inkomen besteden aan de afbetaling van al je lopende leningen. Er moet namelijk nog ruimte zijn voor je andere vaste kosten en levensonderhoud.

Eigen inbreng

Wie al beschikbare eigen middelen heeft, hoeft zich eigenlijk weinig zorgen te maken om een geschikte lening te vinden. Hoe meer je zelf kan betalen, hoe groter de kans dat een bank jou het resterende bedrag zal willen lenen. En hoe voordeliger de condities zullen zijn. Doorgaans geldt de regel dat je minstens 20 procentvan je woning met je eigen geld moet bekostigen.

Geen eigen inbreng of 100 procent lenen

Toch is het natuurlijk mogelijk dat je een harde werker bent en een stabiel inkomen hebt, maar nog niet de kans hebt gehad om te sparen. In dat geval zal je de volledige aankoopsom van de woning moeten lenen. Geen probleem, want Krediet@dvies werkt met vele banken samen. We zoeken voor jou een geschikte lening voor de volle 100 procent van het bedrag.

Een lening gaat bovendien steeds gepaard met bijkomende kosten, zoals de notariskosten of aktekosten. Deze kunnen vaak hoog oplopen en mogelijk beschik je niet over die extra centen. Bij Krediet@dvies kan je daarom ook een lening aangaan voor de notariskosten.

Looptijd van de lening

Als je een groot bedrag moet lenen om je woning aan te kopen, kan je kiezen voor een langere looptijd om het bedrag van de afbetaling binnen je budget te laten passen. We werken samen met banken die toelaten om tot een periode van 40 jaar te lenen.

Let wel op: hoe langer de looptijd, hoe hoger vaak de rentevoet. Indien je over een gunstige rentevoet kan beschikken, kies je best voor een vaste rentevoet in plaats van een variabele rentevoet. Bij een vaste rentevoet betaal je gedurende de hele periode immers steeds dezelfde interesten, met een variabele rentevoet kunnen de interesten echter stijgen.

Gratis en vrijblijvend advies

Ben je op zoek naar een hypothecaire lening? Spring dan gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kan bovendien altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt. Altijd om de hoek dus. Loop dus maar gewoon binnen of maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak!

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen