July 31, 2023

Bij het afsluiten van een lening voor een huis is het belangrijk dat je de voorwaarden die hieraan verbonden zijn, kent. Aan elke lening, of het nu een hypotheek of aan autolening is, zijn voorwaarden verbonden. De kredietverstrekker wilt immers zijn of haar geld terugzien. Laten we daarom deze voorwaarden eens in de schijnwerpers plaatsen.

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de lening voor een woning?

Als u een lening wilt afsluiten voor de aankoop of renovatie van een woning, moet u rekening houden met een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen verschillen per kredietverstrekker, maar er zijn ook enkele algemene regels die gelden voor alle hypothecaire leningen. In dit blogbericht geven we u een overzicht van de belangrijkste voorwaarden waaraan u moet voldoen om een lening voor een woning te krijgen.

  1. Je moet meerderjarig zijn en over een vaste verblijfplaats beschikken.
  2. Je moet over een regelmatig en voldoende inkomen beschikken om de maandelijkse aflossingen te kunnen betalen. Een bank of een andere kredietverstrekker is namelijk geen liefdadigheidsinstelling en wilt haar ontleende geld, inclusief rente, op lange termijn terugbetaald zien worden.
  3. Je moet een positieve kredietgeschiedenis hebben, dat wil zeggen dat u geen betalingsachterstanden of schulden heeft bij andere kredietverstrekkers. Kredietverstrekkers gaan hiervoor kijken of je niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank staat.
  4. U moet een eigen inbreng hebben, dat wil zeggen dat u een deel van de aankoopprijs of de renovatiekosten zelf moet betalen. Dit wordt ook wel het eigen vermogen genoemd. Hoe hoger uw eigen inbreng, hoe lager de rentevoet die u kunt krijgen. Tegenwoordig staan er ook weinig banken en kredietverstrekkers te springen om je 100% van de aankoopprijs te lenen. Laat staan de aankoopprijs inclusief de notariskosten. Indien je over genoeg financiële middelen beschikt of er iets of iemand borg kan staan, is het natuurlijk een ander verhaal.
  5. Je moet een schatting laten maken van de waarde van de woning die je wilt kopen of renoveren. Dit kan door een erkende schatter of door de kredietverstrekker zelf. De waarde van de woning bepaalt hoeveel u maximaal kunt lenen.
  6. Je moet een verzekering afsluiten die u beschermt tegen risico's zoals brand, diefstal, overlijden of arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering wordt meestal gekoppeld aan je lening en zorgt ervoor dat je kredietverstrekker zijn geld terugkrijgt als er iets gebeurt met jou of de woning.
  7. Je moet akkoord gaan met de voorwaarden en de rentevoet die de kredietverstrekker je aanbiedt. Deze worden vastgelegd in een kredietovereenkomst die je moet ondertekenen bij de notaris. De notaris zorgt ook voor de registratie van de hypothecaire inschrijving op jouw woning, waardoor de kredietverstrekker het recht heeft om je woning te verkopen als je jouw lening niet terugbetaalt.

Bestaat er een herroepingsrecht voor mijn hypotheek?

Enkele jaren geleden heeft Europa inderdaad beslist dat er vanaf nu zoiets als een herroepingsrecht op `hypotheken bestaat. Het herroepingsrecht is een recht dat je hebt heeft als je een hypotheek afsluit. Het betekent dat je binnen 14 dagen na het tekenen van de offerte de overeenkomst kunt annuleren, zonder opgaaf van reden of boete. Je hoeft dan geen rente of aflossing te betalen over de periode dat je de hypotheek had. Het herroepingsrecht is bedoeld om je te beschermen tegen overhaaste beslissingen of ongunstige voorwaarden.

Meer informatie over de voorwaarden van je hypotheek

Nu je weet wat de belangrijkste voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen om een lening voor je huis af te sluiten, is het belangrijk dat je jezelf goed informeert over de verschillende mogelijkheden en aanbieders voordat je een lening afsluit. Enkel zo kun je de beste lening kiezen die het beste past bij jouw specifieke situatie en budget. Kredietadvies helpt je graag in het bepalen van de beste hypotheek. Met hun jarenlange ervaring en hun inside kennis van verschillende kredietverstrekkers zorgen ze voor advies op maat. Contacteer ze vrijblijvend hier voor meer informatie.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen