January 24, 2023

Na 45 jaar werken is het tijd om op pensioen te gaan. Je hebt je hele leven gewerkt en eindelijk kan je vol van je welverdiende leven na het werken gaan genieten. Maar wil je hier vol en zorgeloos van genieten dan kan je maar beter voldoende geld opzij hebben staan. Maar hoeveel geld kan je best opzij zetten voor je pensioen? Wij vertellen je graag hoeveel geld je op je pensioenleeftijd best op je spaarrekening kunt hebben.  

Hoe kan je geld opzij zetten voor je pensioen?

Het lijkt misschien nog ver weg als je jonger bent dan 50, maar toch kan je maar beter op tijd aan je pensioen beginnen denken. Laat het ons anders zeggen… het is nooit té vroeg om al aan je pensioen te denken en er wat geld voor opzij te leggen want het is wat het is; in België en Vlaanderen zal je niet rijk worden van je pensioengeld. Er zijn verschillende manieren om al op voorhand een extraatje te sparen tegen je pensioenleeftijd. Dit zijn de meest voorkomende manieren:

  • Zelf geld sparen: Je kunt beslissen om zelf elke maand wat geld opzij te zetten als aanvulling voor je pensioen. Dat kan via een aparte spaarrekening of gewoon door elke maand wat cash geld opzij te houden als je het liever allemaal fysiek houdt. Het voordeel hiervan is dat je steeds aan je geld kunt en dat je, als het financieel wat minder gaat, eens een maand niets kunt sparen.
  • Aanvullend pensioen: Het aanvullend pensioen is een extra geldsom waar je werkgever elke maand een bedrag aan toevoegt. Werknemers, zelfstandigen en contractuelen kunnen van een dergelijk aanvullend pensioen genieten. Het is interessant voor een werkgever om haar werknemers een aanvullend pensioen aan te bieden omdat er fiscale gunstmaatregels aan verbonden zijn. Vandaag de dag heeft meer dan ¾ van de werkende bevolking een aanvullend pensioen. Het aanvullend pensioen is in de meeste gevallen een vorm van groepsverzekering.
  • Pensioensparen: Tot slot is er nog het pensioensparen. Het pensioensparen is iets waar je zelf voor kunt kiezen. Je gaat via je bank of verzekeringsmaatschappij beslissen om te pensioensparen en hierbij ga je elke maand een bedrag van je loon opzij laten zetten voor het pensioensparen. Je krijgt voor pensioensparen tot een bepaald bedrag fiscale voordelen van de overheid.

Hoeveel geld opzij zetten voor je pensioen?

Volgens onderzoeken en berekeningen zou je rond de 80 % van je laatste loon nodig hebben om zorgeloos van je oude dag te kunnen genieten. Spijtig genoeg is dat in onze maatschappij een utopie en kan je in vele gevallen niet anders dan tijdens je werkende leven geld te sparen om je pensioen mee aan te vullen. Hoeveel geld je precies moet opzij zetten voor je pensioen is heel moeilijk te zeggen. Veel hangt af van je situatie: moet je nog een hypotheek afbetalen? Hoe oud ga je worden? Hoe lang ga je zelfstandig kunnen wonen? Wat is je levensstandaard? En ga zo maar door. Tegenwoordig moet je toch rekenen op minimum 175.000 euro extra om zonder grote zorgen van je oude dag te kunnen genieten.

Omdat dit toch een aanzienlijke som is, zien we dat gepensioneerden ook nog na hun pensioenleeftijd blijven verder werken. Vaak deeltijds. Toch staat er op bijverdienen na je pensioenleeftijd geen grens. Je kunt dus zoveel bijverdienen als je zelf wilt.

Advies over pensioensparen via Kredietadvies

Wil je graag wat meer duidelijkheid over de mogelijkheden wat betreft pensioensparen? Wil je graag advies inwinnen bij een financieel expert om zo je oude dag veilig te stellen? Doe dan beroep op het advies van de mensen van Kredietadvies. Contacteer hen vrijblijvend en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen