May 3, 2022

Voor iedereen breekt er in zijn of haar leven weleens een moment aan dat we beroep moeten doen op een bank of een kredietverstrekker om geld te lenen. Dan kan voor de aankoop van een nieuwe woning zijn, maar even goed voor het aanschaffen van een wagen of voor het uitvoeren van renovatiewerken. Spijtig genoeg heeft niet iedereen het even breed en is het voor mensen met een laag inkomen geen vanzelfsprekendheid om geld te lenen. Ze hebben sowieso al vaak geen eigen inbreng als ze een lening moeten afsluiten en de hoge interest geeft hen vaak helemaal de doodsteek. Maar zijn er voor deze mensen dan helemaal geen oplossingen? Toch wel. Het hangt er natuurlijk wel van af waar je het geld aan wilt besteden, maar we stellen toch graag enkele mogelijkheden voor.

Met een laag inkomen geld lenen via de Vlaamse woonlening

De Vlaamse woonlening is een eerste optie die wordt aangeboden door het Vlaamse gewest. Deze lening werd speciaal in het leven geroepen voor mensen die het moeilijk hebben om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Voor deze mensen met een laag inkomen biedt Vlaanderen een voordelig woonkrediet aan. Zoals het ook hoort kunnen enkel mensen met een laag inkomen op deze manier geld lenen voor de aankoop van een nieuwe woning of het renoveren van de huidige woning. Belangrijk is dan ook om de voorwaarden van de Vlaamse woonlening goed door te nemen alvorens je een aanvraag indient. Zo gaat Vlaanderen enkel en alleen in zee met mensen die voldoende solvabel zijn om het geleende geld terug te betalen. 

Met een laag inkomen geld lenen via de provincie

Naast het Vlaamse Gewest zijn er ook nog enkele provincies die iets extra doen voor de armste mensen in de maatschappij. Zo bieden Limburg en Vlaams-Brabant bijvoorbeeld al sociale leningen aan. Als je hier meer over wenst te weten, is het best om eens met de mensen van Kredietadvies te checken of jouw provincie te contacteren.

Sociale leningen bij een erkende kredietmaatschappij

Tot slot zijn er nog de zogenaamde erkende kredietmaatschappijen. Het gaat om een lijst van kredietverstrekkers die officieel erkend zijn door Vlaanderen. In totaal zijn er een kleine 20 erkende maatschappijen, gerangschikt per provincie, waar je met een laag inkomen terecht kunt om alsnog een lening af te sluiten. Het gaat dan wel om sociale leningen die moeten gebruikt worden voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning. 

Geld lenen zonder een bewijs van inkomen

Je hebt misschien al eens via-via gehoord dat je geld kunt lenen zonder dat je hiervoor een bewijs van inkomen moet tonen. Als dit het geval is, dan denk je beter twee maal na. Wettelijk gezien, is dit immers verboden en moet iedere kredietverstrekker via onder meer een bewijs van inkomen nagaan of de persoon in kwestie solvabel genoeg is om de lening terug te betalen. Op deze manier wil de overheid niet alleen de kredietverstrekkers beschermen, maar ook de mensen die een lening willen afsluiten. Ken je daarom een kredietverstrekker die geen bewijs van inkomen vraagt, dan is het misschien beter om deze links te laten liggen.

Kredietadvies staat je graag bij

Heb je een laag inkomen en wil je graag meer weten over de mogelijkheden om geld te lenen? Dan kan je bij Kredietadvies terecht. Hoog of laag inkomen, de mensen van Kredietadvies proberen voor iedere persoon een oplossing op maat te vinden. Contacteer Kredietadvies vrijblijvend voor al je vragen over leningen en kredieten.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen