April 26, 2023

Het is niet omdat je al wat ouder bent dat je geen recht meer hebt op het lenen van geld. Ook op een gezegende leeftijd van boven de 70 jaar wil je soms nog geld lenen voor bijvoorbeeld de aankoop van een  nieuwe fiets, een verbouwing of zelfs de aankoop van een woning. We hebben al eens gekeken of het mogelijk is om boven de 80 jaar geld te lenen dus laten we de grens nu 10 jaar jonger plaatsen. Is het nog mogelijk, waar moet je op letten en zijn er enkele nuttige tips en alternatieven? We bespreken het allemaal.

Is het nog mogelijk om boven de 70 jaar nog geld te lenen?

Laten we starten met een kort antwoord op deze vraag te bieden. Ja, het is mogelijk om nog boven de 70 jaar geld te lenen. Wordt het er eenvoudiger op naarmate je ouder wordt? Dat dan ook weer niet. Toch doorlopen mensen van meer dan 70 jaar in principe dezelfde procedure als iemand van 30 jaar. De kredietverstrekker gaat namelijk een risicoprofiel opmaken dat zal bepalen of iemand al dan niet een lening gaat krijgen of hoeveel geld deze persoon zou kunnen lenen.

Voor het opmaken van een risicoprofiel gaat de bank in kwestie een aantal zaken bekijken om na te gaan of ze al dan niet het risico lopen dat hun lening niet wordt terugbetaald als ze jou een lening verschaffen. Zaken waarnaar wordt gekeken zijn je:

1. Solvabiliteit:

Hoe ziet jouw financiële situatie eruit? Hoeveel pensioen ontvang je, hoeveel heb je nog op je spaarrekening, heb je misschien al roerend goed in je bezit dat als onderpand kan dienen en ga zo maar door.

2. Leeftijd:

Er zijn sommige banken die werken met een maximum leeftijd. Soms is dit 65 jaar, maar soms ook 75 of ouder. Geld lenen boven de 70 jaar is zeker nog mogelijk, maar het is sowieso een feit dat banken een hoger risico lopen bij het lenen aan geld aan oudere mensen.

3. Uitgaven:

Naast je inkomen en algemene solvabiliteit wordt er natuurlijk ook gekeken naar je uitgaven. Betaal je misschien al andere leningen af? Hoe zit het met je vaste kosten elke maand,… maar ook hoeveel geld heb je maandelijks nodig om een deftig leven te kunnen leiden.

4. Gezondheid:

Bij oudere mensen kan ook de gezondheid een belangrijke rol spelen. Mensen die bijvoorbeeld aan chronische en levensbedreigende ziektes lijden, zullen minder kans op een lening hebben.

Manieren om alsnog boven de 70 jaar geld te lenen

Heb je schrik dat je op jouw leeftijd en met de bovenstaande factoren in het achterhoofd toch geen lening meer gaat krijgen dan kunnen de volgende tips je misschien helpen om je lening alsnog in kannen en kruiken te krijgen:

1. Vruchtgebruik:

Als je een lening voor een woning wenst af te sluiten, kan je misschien overwegen om de woning aan je kinderen te schenken waarbij jij het vruchtgebruik behoudt. Het zijn dan wel je kinderen die de lening afsluiten, maar je kunt ze terugbetalen via een gift. Zo heb jij het huis dat je wou en hebben je kinderen meteen een eigen woning als je zou sterven.

2. Onderpand:

Een andere manier is om iets of iemand als onderpand in de lening op te nemen. Dit kunnen je kinderen zijn als ze toestemmen of bijvoorbeeld een andere woning die je al in je bezit hebt. Dit geeft de bank meteen veel meer zekerheid dat de lening zal worden terugbetaald.

3. Partner:

Is je partner een stuk jonger dan kan je hem of haar misschien mee in het leningverhaal opnemen. Dit zal de bank weer dat extra stukje zekerheid geven omdat ze het geld nu bij twee personen kunnen halen.

Een lening afsluiten via Kredietadvies

Voor alle vragen over het afsluiten van een lening kan je bij Kredietadvies terecht. Ze hebben veel ervaring met het afsluiten van leningen op latere leeftijd en kunnen een gepast antwoord op al je vragen bieden. Samen met jou gaan ze op zoek naar de beste oplossing. Contacteer hen vrijblijvend hier.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen