Wat is een win win lening


Wat is een win win lening?


Als onderneming is het niet altijd even eenvoudig om een lening af te sluiten. Kredietinstellingen vragen vaak, en begrijpelijk, een duidelijk businessplan of ondernemingsplan waarbij het financiële luik het vertrouwen van de bank moet winnen. Voor ondernemers die het even wat moeilijker hebben of die de nodige investeringen willen maken om de groei van hun bedrijf op gepaste wijze te ondersteunen, is er echter nog een alternatief; de win win lening. Wat is een win win lening? En wat zijn de voordelen voor zowel de kredietgever als de kredietnemer? Een klare kijk op deze interessante vorm van lenen.

Wat is een win win lening?

De Vlaamse overheid wil met behulp van de win win lening ondernemingen een hart onder de riem steken en een helpende hand bieden. De win win lening probeert particulieren immers te stimuleren om bedrijven van vers kapitaal te voorzien via een lening ‘onder vrienden’. In ruil biedt deze lening zowel voordelen voor de kredietgever als de kredietnemer. Vaak gaat het om vrienden of familieleden die via deze lening een bevriende onderneming financieel willen steunen. De winwinlening wordt gekenmerkt door:

  • een looptijd van 5 tot 10 jaar 
  • een maximum bedrag van €300.000
  • een rentevoet tussen de 0,875% en 1,75%
  • een maximum van €75.000 per kredietgever

De voordelen van een win win lening

Een win win lening of ook wel winwinlening of vriendenlening genoemd, zou niet bestaan mochten er geen voordelen aan verbonden zijn. Deze voordelen zijn er niet alleen voor de particulier die het nodige kapitaal ontleent (de kredietgever), maar ook voor de kredietnemer die de lening aangaat. 

Voor de kredietgever zijn de voordelen te vinden binnen de categorie belastingen. Een particulier die geld leent aan een bevriende onderneming kan namelijk van een jaarlijks belastingkrediet van 2,50% op het openstaande krediet van de win win lening genieten. Een belastingkrediet is een bedrag dat van je belastbaar inkomen wordt afgetrokken. Het resultaat is dat je minder belastingen zult moeten betalen aangezien je belastbaar inkomen afneemt. Een tweede voordeel doet zich pas voor als men toch met wanbetaling zou geconfronteerd worden. Lost de kredietnemer de schulden van zijn winwinlening namelijk niet af, dan kan de kredietgever eenmalig van 30% belastingkrediet genieten. In sommige gevallen wordt dit percentage zelfs tot 40% opgetrokken voor leningen die werden afgesloten tussen 15 maart 2020 en 31 december 2021.

Naast de voordelen voor de kredietgever heeft een win win lening natuurlijk ook voordelen voor de kredietnemer. Het belangrijkste voordeel is misschien wel de lage rente waaraan de lening kan worden afgesloten. Voor vele ondernemers is deze vorm van lenen met voorsprong de goedkoopste lening. Daarnaast kan je als onderneming ook snel over je geld beschikken en hoef je geen waarborgen te geven. Een laatste voordeel is dat je op deze manier geld kunt lenen terwijl je toch op de zwarte lijst van het CKP staat. 

Meer weten over de win win lening of andere leningen voor ondernemingen

Als ondernemer kun je steeds bij Kredietadvies terecht voor alle vragen omtrent de win win lening of andere leningen die interessant kunnen zijn voor je onderneming. Neem vrijblijvend contact op met de experten.
 

 

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen