January 27, 2022

Het moment is aangebroken dat je een van de grootste stappen in je leven gaat nemen; het aankopen van een woning. Een grote stap aangezien er wel wat financiële draagkracht nodig is om tot deze stap over te gaan. Ben je nog jong, wil je als alleenstaande een woonlening afsluiten, ben je werkloos of heb je gewoon geen goed gevulde spaarrekening dan kan het zijn dat de bank je niet meteen een lening of toch niet de verwachte lening gaat toekennen. In dat geval kan een borgstelling een interessante optie zijn. Maar wat is een borgstelling of wat betekent borg staan precies?

Wat is een borgstelling?

Zoals de naam al aangeeft, gaat bij een borgstelling zich iemand borg stellen. Dat kunnen je ouders zijn, een ander familielid of zelfs een vriend. Op zich maakt dat voor de financiële instelling niet zoveel uit. Bij een borgstelling ga je de bank eigenlijk de waarborg bieden dat als jij niet meer in staat bent om de lening af te betalen dat ze het geld bij iemand anders mogen gaan halen. Wettelijk gezien is er in dat geval ook geen verplichting dat de kredietnemer vervolgens de persoon die zich borg heeft gesteld, moet terugbetalen. Er kunnen natuurlijk altijd (onderhandse) contracten zijn afgesloten die dergelijke schulden wel dekken. De persoon die borg voor je staat, wordt wel officieel vastgelegd in een zogenaamde borgakte. 

Wanneer wordt er gevraagd om een borgstelling?

In principe zou je als kredietnemer altijd iemand kunnen opnemen die borg voor jou wilt staan. Is het niet nodig dan kun je het natuurlijk beter niet doen aangezien dit toch zware gevolgen kan hebben voor de persoon die zich borg stelt. In sommige gevallen kan je er echter niet onderuit en eist de financiële instelling een borgstelling. 

  • Een van de meest voorkomende redenen is dat de bank je niet solvabel genoeg acht om een bepaalde lening terug te betalen. 
  • Een andere reden kan zijn dat je meer wilt lenen dan wat de bank je theoretisch gezien toestaat. 
  • Het kan ook zijn dat je geen eigen inbreng hebt. Als iemand geen eigen inbreng heeft, doet dit bij sommige banken ook al een alarmbel rinkelen. 
  • Tot slot zou het ook kunnen dat je in het verleden een wanbetaler bent geweest en op een zwarte lijst staat waardoor de bank je niet zomaar een nieuwe lening laat afsluiten.

Is je borg stellen voor iemand een goed idee?

Er zullen ongetwijfeld heel wat meningen zijn over een borgstelling. Net zoals er over dit onderwerp verhalen zullen zijn die goed zijn afgelopen en verhalen die minder goed zijn afgelopen. Een borgstelling kan echter de enige mogelijkheid zijn voor iemand die bijvoorbeeld een woning wilt kopen. In dat geval is het allereerst belangrijk om ervan uit te gaan dat je nooit beroep zult moeten doen op de persoon die zich borg stelt. Dit moet echt een laatste red- en hulplijn zijn. Daarnaast is het van cruciaal belang om duidelijke afspraken te maken en deze op papier te zetten. Dit zal heel wat discussies en zelf familievetes vermijden. Voor de persoon die zich borg stelt, is het bijvoorbeeld ook belangrijk om misschien andere familieleden op de hoogte te stellen zodat ze nadien niet uit de lucht vallen.

Kredietadvies beantwoordt jouw vragen over een borgstelling

Dat de borgstelling een gevoelig onderwerp is, mag dus wel duidelijk zijn. Heb je toch nog vragen dan kun je bij de mensen van Kredietadvies terecht. Zij geven je graag advies over de beste opties in jouw persoonlijke situatie.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen