Simuleren hypothecaire lening


Waar op letten bij het simuleren van een hypothecaire lening
 

Met de wereld van het Internet aan je voeten is het eenvoudiger dan ooit om een lening af te sluiten. Daarnaast is het ook eenvoudiger dan ooit om zaken te vergelijken en simulaties te maken. Je hebt werkelijk niet meer nodig dan een computer en Internet om financieel je leningslag te slaan. Maar hoe begin je nu aan het simuleren van een hypothecaire lening en zijn er valkuilen waar ik rekening mee moet houden? Een simulatie van een hypothecaire lening kan een goede eerste stap zijn, maar laat dit geen stap in het onbekende zijn. Lees ons tips, adviezen en weetjes en ga met een rugzak vol kennis op krediettrip.

De valkuil van verzekeringen

Staar je niet blind op de rentevoet die je bij een bank via een simulatie krijgt. Controleer ook of er geen andere bindende voorwaarden aan het afsluiten van de lening verbonden zijn. Men durft weleens de prijs van verzekeringen zoals de brandverzekering en de schuldsaldoverzekering verhogen om zo een lage rentevoet te compenseren. Wees steeds voorzichtig als dergelijke deals bij het simuleren van een hypothecaire lening worden aangeboden.

Het stopt niet bij een hypothecaire lening simuleren

Wil je echt de beste hypothecaire lening? Stop dan niet nadat je 1 simulatie van een hypothecaire lening hebt gemaakt. Ga een stap of meerdere stappen verder en durf de voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Enkel zo zul je aan de beste voorwaarden kunnen lenen. Leg ze naast elkaar neer, lees zeker ook de kleine lettertjes en neem dan een beslissing.

Onderhandelen voor de beste voorwaarden

Durf te onderhandelen. Wat je in een offerte van een kredietverstrekker bij het simuleren van een hypothecaire lening te zien krijgt, zijn niet altijd de beste voorwaarden. Nadat je een aantal offertes hebt gesimuleerd, is het tijd om met de beste offerte naar de andere financiële instellingen te stappen. Leg ze voor wat je hebt gesimuleerd en ga na of ze nog iets aan hun offerte kunnen veranderen. Vaak is er nog ruimte voor verbetering. Het vraagt misschien wat meer tijd maar het kan je op het einde van de rit wel duizenden euro’s besparen.

Rente vs JKP

Bij het simuleren van een hypothecaire lening wordt al snel naar de rentevoet gekeken om een beslissing te nemen. De rente is belangrijk, maar niet hét belangrijkste. Belangrijker is namelijk om het gehele kostenplaatje op jaarbasis te bekijken; het zogenaamde JKP of jaarlijkse kostenpercentage. Dit percentage houdt niet alleen rekening met je rentevoet, maar ook met extra kosten. Onder extra kosten verstaan we zaken zoals bijkomende verzekeringen (schuldsaldoverzekering, brandverzekering,…), commissielonen en eventuele administratieve kosten.

Waar op letten bij het simuleren van een hypothecaire lening?

Laten we nog even kort samenvatten waar je op moet letten bij het simuleren van een hypothecaire lening:

  • Vergelijken & vergelijken & …: Stop niet nadat je bij 1 bank een simulatie van een hypothecaire lening hebt gemaakt. Vergelijken is de boodschap. Pik een 5-tal banken uit die je aanspreken en maak dan de vergelijking.
  • Durf te onderhandelen: Wat je als tarief krijgt tijdens een simulatie is maar een simulatie. Durf met je offertes naar andere kredietverstrekkers te stappen om zo betere voorwaarden te onderhandelen.
  • Kijk naar het JKP en niet naar de rente: het Jaarlijkse Kostenpercentage geeft je een totaalbeeld van de kosten, inclusief de rente. De rente… tja, dat is de rente.

Een hypothecaire lening simuleren bij Kredietadvies

Bij kredietadvies maken we graag samen met jou een simulatie van je hypothecaire lening. Onze experts kennen de voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers en kunnen je zo het beste JKP voorleggen.

 

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen