Ckp nationale bank


Wat als je bij de ckp van de nationale bank op de zwarte lijst staat?

 

Het afbetalen van een lening loopt spijtig genoeg niet altijd van een leien dakje. Er kunnen allerlei gegronde of minder gegronde redenen zijn die ervoor zorgen dat je problemen hebt om je lening af te betalen. Mocht je enkele maanden na elkaar niet in staat zijn om je lening af te lossen dan loop je het risico om op de zwarte lijst van de CKP te belanden. Maar wat als je bij de CKP van de nationale bank op de zwarte lijst staat? Kan je dan nog geld lenen en wanneer word je weer van deze lijst geschrapt?

Hoe kom je op de zwarte lijst van de CKP nationale bank terecht?

Eén woord omschrijft perfect wie en hoe je op de zwarte lijst van de CKP van de nationale bank terechtkomt: wanbetalers. Inderdaad, deze lijst werd opgemaakt om kredietverstrekkers een idee te geven van wie er bij hen een lening komt aanvragen. Als kredietverstrekker wil je er zeker van zijn dat je geleende geld wordt terugbetaald en dan is het wel handig om een overzicht te hebben van wanbetalers of ex-wanbetalers om de situatie beter te kunnen inschatten.

Je komt als kredietnemer op de zwarte lijst als je 3 maanden op een rij je verschuldigde aflossing niet hebt afbetaald. Je wordt dus niet meteen gestraft na een eerste wanbetaling en zelfs niet na een tweede. Op deze manier wil de nationale bank enkel de echte wanbetalers in de zwarte lijst opnemen. Iedereen kan immers weleens een afbetaling missen.

Wanneer word ik weer van de zwarte lijst geschrapt?

Ook hier is het antwoord eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je alle schulden terugbetaalt. Kleine kanttekening, nadat je het laatste verschuldigde bedrag hebt afgelost, blijf je nog wel 1 jaar op de zwarte lijst staan. Kom je binnen dit jaar al je financiële verplichtingen zoals afgesproken na dan word je van de zwarte lijst geschrapt. Herval je echter of blijven de openstaande aflossingen onbetaald dan blijf je nog minstens 10 jaar lang op de lijst staan.

Soms vinden mensen terecht of onterecht dat ze op de CKP van de nationale bank staan. Denk bijvoorbeeld aan mensen die lange tijd op vakantie zijn geweest en hun lening volledig over het hoofd hebben gezien. Of mensen die door een langdurig ziekte hun schulden niet hebben kunnen aflossen. In dit geval kan je de CKP per brief of online contacteren met de vraag om jou van de zwarte lijst te schrappen. Indien goedgekeurd, zal je naam meteen uit de lijst verwijderd worden.

Financieel advies van Kredietadvies

Bij Kredietadvies bekijken we graag samen met jou wat de opties zijn als je op de zwarte lijst van de CKP van de nationale bank staat. Het betekent immers niet dat je geen geld meer kunt lenen. We leggen je graag uit welke mogelijkheden je nog hebt.
 

 

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen