January 29, 2022

Is het mogelijk om een lening aan te gaan wanneer je op de zwarte lijst van de Nationale Bank staat? Hoe kom je precies op die lijst terecht? En nog belangrijker: hoe geraak je er precies vanaf? Je leest het allemaal in deze blog.

Hoe kom ik op de zwarte lijst terecht?

Wanneer je jouw handtekening onder een lening zet, moet jij je houden aan de strikte terugbetalingsverplichtingen in het contract. Indien je dat niet doet en je schuld niet of te laat terugbetaalt, is de kredietverlener verplicht om dat te melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank.

Als je dus ooit eens een lening niet of te laat hebt terugbetaald, is het goed mogelijk dat je op de zwarte lijst van de Nationale Bank bent beland. Dat is geen goed nieuws, want kredietverleners zijn verplicht om deze lijst te raadplegen bij elke nieuwe kredietaanvraag.

Hoe weet ik of ik op de zwarte lijst sta?

Helaas komen vele mensen pas te weten dat ze op de zwarte lijst staan nadat hun aanvraag voor een lening werd geweigerd. Om te checken of jouw naam op de zwarte lijst staat vermeld, kan je surfen naar de website van de Nationale Bank. Daar zie je overzicht van alle gegevens die op jouw naam staan geregistreerd.

Hoe kom ik weer van de zwarte lijst?

Dat is simpel: je hoeft enkel je schulden af te betalen. Zodra jouw schuld is vereffend, is de kredietverlener verplicht om binnen de acht dagen dat te melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale bank. De wanbetaling blijft vervolgens nog één jaar geregistreerd, waarna ze vervalt en je naam van de lijst wordt ‘geschrapt’.

Kan ik geld lenen wanneer ik op de zwarte lijst sta?

Zoals eerder al vermeld, is een bank of een andere kredietverlener bij iedere kredietaanvraag verplicht om de zwarte lijst van de Nationale Bank te raadplegen. Als jouw naam op die lijst staat, kan je geen nieuwe lening aanvragen. Je moet eerst je schulden aflossen.

Zodra dat is gebeurd, blijft jouw naam nog 12 maanden op de lijst staan. Het is ondertussen goed mogelijk dat kredietverleners jouw kredietaanvraag nog steeds weigeren, maar sommige banken zijn wel bereid om jou al geld te lenen.

Vind samen met Krediet@dvies een autolening

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we overzicht van alle leningen die het best passen bij jouw specifieke situatie. Zijn al jouw schulden afbetaald en sta je nog op de zwarte lijst? Dan bekijken we in een gesprek van mens tot mens graag samen jouw mogelijkheden.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen