January 29, 2022

Wie van plan is een woning te kopen, moet in de meeste gevallen op zoek gaan naar een hypothecaire lening. De hypothecaire lening waarbij elke maand een vaste aflossing plaatsvindt, is en blijft nog altijd de populairste leenformule. Maar wist je dat er ook andere formules zijn? We geven in dit artikel graag een woordje uitleg over de zogenaamde degressieve lening. Wat is een degressieve lening precies en wat zijn de voordelen en nadelen?

Wat is een degressieve lening?

Een degressieve lening is een van de mogelijke formules voor het terugbetalen van je hypothecaire lening. Bij een degressieve lening draait het allemaal om de afbetaling van het kapitaal. Kies je voor deze formule dan kies je er immers voor om elke maand een vast deel van je kapitaal terug te betalen. Bij leningen met een vaste maandtermijn bijvoorbeeld betaal je eerst meer kapitaal en minder interesten en naar het einde van de leenrit toe, meer interesten en minder kapitaal.

Omdat je bij een degressieve lening elke maand een vast deel van je kapitaal gaat terugbetalen, betekent dit dat je maandelijkse aflossingen in het begin hoger zullen liggen en naar het einde toe zullen afnemen. De maandelijkse aflossingen verlagen dus naarmate de looptijd duurt. 

Het is wel zo dat niet alle kredietinstellingen de mogelijkheid bieden om een degressieve lening af te sluiten. De meeste bieden het zelfs niet aan. Wil je daarom graag voor deze leenformule gaan, bekijk dan eerst waar je tegenwoordig nog een progressieve lening kunt krijgen.

De voordelen en nadelen van een progressieve lening

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze zetten we graag even de voordelen en nadelen van een progressieve lening op een rij.

Voordelen van een progressieve lening:

  • Het grote voordeel van een progressieve lening is dat je op het einde van de rit minder interesten zult hebben betaald dan bijvoorbeeld bij een klassieke lening met vaste maandtermijn. Je komt er dus voordeliger uit aangezien de maandlasten van de lening enkel afnemen. Hierbij is natuurlijk ook de gedachte leuk dat de zwaarste afbetalingen aan het begin komen en dat je na verloop van tijd enkel maar minder zult moeten terugbetalen.
  • Deze leenformule wordt vaak overwogen bij een herfinanciering van een hypothecaire lening.

Nadelen van een progressieve lening:

  • Het is een lening die eigenlijk indruist tegen de financiële groei en carrière die we doormaken. De meeste mensen gaan door de jaren heen immers steeds meer verdienen waardoor het logischer zou zijn om op het einde meer af te betalen. Omdat je bij een progressieve lening aan het begin het meeste moet betalen, is het belangrijk dat je hiervoor ook de financiële ruimte hebt. 
  • Er zijn nog maar weinig kredietinstelling die deze formule aanbieden.

Een degressieve lening via Kredietadvies

Wil je graag weten of een degressieve lening iets voor jou is? Neem eens contact op met de mensen van Kredietadvies. Zij vertellen je graag wat een degressieve lening precies is, waar je dergelijke lening kunt krijgen en of het ook in jouw specifieke geval een interessante keuze is. Daarnaast kunnen ze je ook alternatieven voorleggen die misschien nog beter aan je eisen en verwachtingen beantwoorden.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen