November 24, 2023

Als je een lening voor je huis wilt afsluiten, is het verstandig om na te denken over de gevolgen van werkloosheid voor jouw financiële situatie. Hoe kunt je jouw hypotheeklasten blijven betalen als je jouw job verliest? Welke verzekeringen zijn er om je te beschermen tegen dit risico? In dit artikel geven we je meer informatie over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een verzekering voor je hypotheek bij werkloosheid of de zogenaamde werkloosheidsverzekering.

Wat is een werkloosheidsverzekering?

Een werkloosheidsverzekering is een inkomensverzekering die je een maandelijkse uitkering geeft als je onvrijwillig werkloos wordt. Deze uitkering helpt je om jouw hypotheeklasten (deels) te dekken, zodat je niet in de financiële problemen komt. De hoogte en de duur van de uitkering zijn afhankelijk van de voorwaarden van de verzekering. Meestal krijg je een percentage van jouw laatste inkomen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 70% voor maximaal 12 maanden.

Is een verzekering voor werkloosheid verplicht bij een hypotheek?

Nee, het is niet verplicht om een verzekering voor je hypotheek bij werkloosheid af te sluiten. Je mag ervoor kiezen om het risico van werkloosheid niet af te dekken met een inkomensverzekering. De keuze is aan jou. Je kunt ook andere maatregelen nemen om je financiële weerbaarheid te vergroten, zoals sparen, beleggen of extra aflossen op je hypotheek.

Wat zijn de voordelen van een werkloosheidsverzekering?

Het belangrijkste voordeel van een verzekering voor je hypotheek bij werkloosheid is dat je meer zekerheid hebt over je inkomen als je jouw baan verliest. Je hoeft je minder zorgen te maken over het betalen van jouw hypotheek en kunt je concentreren op het vinden van een nieuwe baan. Een werkloosheidsverzekering kan ook voorkomen dat je jouw woning moet verkopen of dat je een betalingsachterstand oploopt.

Wat zijn de nadelen van een werkloosheidsverzekering?

Een verzekering voor je hypotheek bij werkloosheid heeft ook nadelen. Ten eerste betaal je een premie voor de verzekering, die kan variëren afhankelijk van je leeftijd, inkomen, beroep en hypotheekbedrag. Deze premie kan oplopen tot honderden euro's per jaar. Ten tweede heeft een werkloosheidsverzekering vaak strenge voorwaarden en uitsluitingen. Zo moet je meestal minimaal 12 maanden gewerkt hebben voordat je recht heeft op een uitkering. Ook moet je volledig en onvrijwillig werkloos zijn en geen andere beroepsinkomsten hebben. Bovendien geldt er vaak een wachttijd voordat de uitkering ingaat, bijvoorbeeld 3 of 6 maanden. Tot slot is de uitkering meestal beperkt in hoogte en duur, waardoor deze niet altijd voldoende is om jouw hypotheeklasten volledig te dekken.

Welke alternatieven zijn er voor een verzekering voor werkloosheid bij een hypotheek?

Als je geen verzekering voor je hypotheek bij werkloosheid wilt of kunt afsluiten, zijn er andere manieren om jezelf te beschermen tegen het risico van inkomensdaling door werkloosheid. Een daarvan is de Verzekering Gewaarborgd Wonen van de Vlaamse Overheid. De verzekering gewaarborgd wonen van de Vlaamse overheid is een gratis verzekering die je kunt afsluiten als je een hypothecaire lening aangaat voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning. Als je door omstandigheden zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of echtscheiding jouw lening niet meer kunt afbetalen, dan kan de verzekering gedurende een bepaalde periode een deel van jouw maandelijkse aflossing overnemen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om van deze verzekering te kunnen genieten.

Een andere optie is om zelf een financiële buffer op te bouwen, waarmee je jouw hypotheeklasten kunt opvangen als je werkloos wordt. Je kunt bijvoorbeeld sparen op een spaarrekening, beleggen in aandelen of fondsen of extra aflossen op je hypotheek. Zo verlaag je jouw maandelijkse lasten en vergroot je jouw vermogen. Het nadeel van deze optie is dat je zelf discipline moet hebben om geld opzij te zetten en dat je geen garantie hebt over het rendement of de beschikbaarheid van je geld.

Meer weten over deze verzekering voor je hypotheek bij werkloosheid?

Wil je meer over deze verzekering voor je hypotheek bij werkloosheid? In dat geval kan je vrijblijvend de mensen van Kredietadvies contacteren. Ze leggen je graag in detail uit wat deze verzekering precies inhoudt en waar je precies rekening mee moet houden. Daarnaast gaan ze graag samen met jou op zoek naar de beste hypotheek en de beste werkloosheidsverzekering.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen