February 25, 2022

Je hypothecaire lening afbetalen, is en blijft een zware last op je maandelijkse budget. Je hebt de voorwaarden van je hypothecaire lening ooit afgesproken met je kredietinstelling, maar dat betekent niet dat er niet aan deze voorwaarden kan gesleuteld worden. Een financiële persoonlijke meevaller zoals een onverwachte erfenis of een nieuwe job die je meer financiële mogelijkheden geeft, kan de trigger zijn om je hypothecaire lening onder de loep te nemen. Zo gebeurt het weleens dat mensen kiezen om hun hypothecaire lening, een deel of geheel, vervroegd terug te betalen. Maar is het vervroegd terugbetalen van je hypothecaire lening wel interessant en welke voor- en nadelen moet je in acht nemen?

De voordelen van vervroegd terugbetalen van je hypothecaire lening

  1. Het grotevoordeel is natuurlijk dat je op deze manier je afbetalingstermijn drastischkunt inkorten en je vroeger schuldenvrij door het leven zult kunnen gaan. Hetis een vooruitzicht waar heel wat mensen ongetwijfeld halsreikend naaruitkijken. Van zodra de hypothecaire lening is afbetaald, krijg je immersfinanciële ruimte om andere zaken te doen.

  2. Eenbijkomend voordeel is natuurlijk dat je geen interesten meer moet betalen.Afhankelijk van hoeveel je vervroegd gaat terugbetalen, kan dit al gauw eenwinst van duizenden euro’s opleveren.
  3. Tot slotkan je aan de bank vragen om je schuldsaldoverzekering te herzien. Je gaatimmers minder lang moeten afbetalen en dan is de kans groot dat deze premie ooknaar beneden kan.

De nadelen van vervroegd terugbetalen van je hypothecaire lening

Hoewel de voordelen onmiskenbaar zijn, denk je toch beter 2 maal na over je besluit om je hypothecaire lening vervroegd terug te betalen. Er schuilen immers wat addertjes onder het gras die het misschien toch niet zo interessant maken.

  1. Wegvallen fiscale voordeel: Wie een hypothecaire lening heeft, kan elk jaar van een interessant fiscaal voordeel genieten. Het loont zeker de moeite om na te gaan hoeveel voordeel je op het einde van de rit verliest door vervroegd terug te betalen.
  2. Wederbeleggingsvergoeding: Een bank ligt niet echt te wachten op vervroegde terugbetalingen omdat ze op deze wijze heel wat intresten misloopt. Om kredietnemers te ontmoedigen, geldt er dan ook een wederbeleggingsvergoeding. Deze vergoeding moet betaald worden wanneer er vroegtijdig een deel van de hypothecaire lening wordt afgelost. Deze vergoeding mag wettelijk gezien niet hoger liggen dan 3 maanden intrest op het terugbetaalde bedrag.
  3. Geen geldreserves: Ga zeker niet tot het financiële gaatje om toch maar je hypothecaire lening vervroegd te kunnen terugbetalen. Het is altijd handig om wat reserve te hebben voor onvoorziene omstandigheden, maar ook voor dagdagelijkse zaken zoals reizen, cadeaus, etentjes, dat nieuwe tuinhuis,… Bovendien kan je met het gespaarde geld op korte termijn misschien wel betere investeringen doen zoals de aankoop van een tweede woning.

Soms is het interessanter om tot een herziening van je hypothecaire lening over te gaan.

De ins en outs van vervroegd terugbetalen

Heb je toch nog vragen over het vervroegd terugbetalen van je hypothecaire lening? Wil je graag weten of het financieel interessant is en had je hier graag een berekening van? Aarzel niet om samen met Kredietadvies alle voordelen en nadelen nog eens op een rij te zetten. Gedegen advies met kennis van zaken zal je helpen de juiste keuzes te maken.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen