December 27, 2023

Een onderhandse lening is een lening die je afsluit met een bekende, zoals een familielid, een vriend of een werkgever. Het is een alternatief voor een lening bij een bank of een andere kredietverstrekker. Een onderhandse lening kan voordelig zijn, maar ook risico's met zich meebrengen. We leggen uit wat een onderhandse lening is, wat de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten bij het afsluiten van een onderhandse lening.

Wat is een onderhandse lening?

Een onderhandse lening is een lening die je niet via een officiële instantie regelt, maar rechtstreeks met iemand die je kent. Het gaat hier in vele gevallen dus om geld lenen aan familie of aan vrienden. Je spreekt samen de voorwaarden af zoals het leenbedrag, de rente, de looptijd en de aflossing. Je hoeft geen toetsing bij de Centrale voor Kredieten aan particulieren te doen en je kunt vaak een lagere rente afspreken dan bij een bank. Een onderhandse lening kan handig zijn als je snel geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een verbouwing, een auto of een studie.

Wat zijn de voordelen van een onderhandse lening?

Een onderhandse lening heeft een aantal voordelen ten opzichte van een reguliere lening:

 • Je kunt zelf de voorwaarden bepalen die passen bij jouw situatie en die van de lener.
 • Je kunt vaak een lagere rente afspreken dan bij een bank, waardoor je minder kosten maakt.
 • Je hoeft geen CKP-toetsing te doen, waardoor je ook kunt lenen als je een negatieve registratie hebt of als je al meerdere leningen hebt lopen.
 • Je kunt de lening fiscaal aftrekken als je deze gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van je eigen woning.

Wat zijn de nadelen van een onderhandse lening?

Het is echter niet al rozengeur en maneschijn. Een onderhandse lening heeft ook een aantal nadelen en risico's:

 • Je bent afhankelijk van de betrouwbaarheid en de financiële situatie van de lener. Als deze niet kan of wil terugbetalen, kun je in de problemen komen.
 • Je kunt ruzie krijgen met de lener over de voorwaarden of de aflossing van de lening, wat kan leiden tot beschadiging van de relatie. Het zou niet de eerste keer zijn dat een onderhandse lening tot wrevel binnen de familie of onder vrienden leidt.
 • Je hebt minder bescherming en zekerheid dan bij een bank. Er is geen toezicht of bemiddeling bij geschillen en er is geen garantiefonds waar je op kunt terugvallen.
 • Je moet zelf zorgen voor een goede administratie en documentatie van de lening. Je moet bijvoorbeeld een schriftelijke overeenkomst opstellen en deze laten registreren.

Waar moet je op letten bij een onderhandse lening?

Als je besluit om een onderhandse lening aan te gaan, is het belangrijk om een aantal zaken goed te regelen:

 • Maak duidelijke afspraken over het leenbedrag, de rente, de looptijd, de aflossing en eventuele boetes of extra kosten bij te late betaling.
 • Leg deze afspraken vast in een schriftelijke overeenkomst en laat deze ondertekenen door beide partijen. Bewaar een kopie van de overeenkomst voor je eigen administratie.
 • Houd een goede administratie bij van de betalingen en ontvangsten. Bewaar alle bewijsstukken, zoals bankafschriften, kwitanties of betaalverzoeken.
 • Communiceer regelmatig met de lener over de voortgang en eventuele wijzigingen in de situatie. Wees eerlijk en transparant en probeer eventuele problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Meer informatie via Kredietadvies

Een onderhandse lening kan een goede optie zijn als je geld wilt lenen van iemand die je vertrouwt. Maar let wel op een onderhandse lening houdt heel wat risico’s in en is in vele gevallen niet de leenmanier bij voorkeur. Een lening via de officiële weg biedt toch nog altijd enkele extra zekerheden en extra garanties. Zowel voor de kredietnemer als voor de kredietverstrekker. Heb je zelf nog vragen over of twijfels bij de onderhandse lening, neem dan zeker eens contact op met Kredietadvies. Als gespecialiseerde financiële adviseur geven zij steeds een advies op maat.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen