September 28, 2022

Vele mensen kiezen tegenwoordig voor een private lease van hun wagen. Ze willen geen tienduizenden euro’s meer betalen voor een nieuwe wagen, maar geven liever een vast maandelijks bedrag uit en laten zich hiervoor volledig ontzorgen. Een vast maandelijks bedrag… is private lease dan hetzelfde als een lening? En kan je niet beter lenen voor een auto? Voor we deze vragen beantwoorden, kijken we eerst naar de voordelen en nadelen van private lease.

De voordelen van private lease

We zetten graag enkele voordelen van private lease op een rij. 

1. Geen onverwachte kosten: 

Dankzij private lease wordt alles voor jou geregeld en hoef je jezelf geen zorgen te maken over de kosten van het onderhoud of van de bandenwissel van je wagen. Het bespaart je dus niet alleen heel wat financiële rompslomp maar ook heel wat administratieve rompslomp.

2. Geen administratieve rompslomp: 

De leasemaatschappij regelt alles voor jou. Het enige wat jij moet doen, is maandelijks een bedrag voor je wagen betalen. Geen zorgen voor morgen dus.

3. Geen spaarrekening of lening nodig: 

De meeste mensen moeten voor de aankoop van een wagen een lening afsluiten. Wil je dit niet of heb je niet voldoende geld op je spaarrekening staan om een wagen zonder lening te kopen dan is private lease een goed alternatief. Het enige wat hier gevraagd wordt, is dat je een stabiel maandelijks inkomen hebt om je maandelijkse leasebedrag te betalen.

4. Ook interessant voor oudere mensen: 

We zien vaak dat banken niet staan te springen om oudere mensen nog een lening te geven om een wagen aan te kopen. Als een autolening niet meer mogelijk is of als de rentevoet gigantisch hoog ligt omwille van de leeftijd van de bestuurder dan is er nog de private lease. Sommige leasemaatschappijen werken ook met een maximum leeftijd maar deze ligt wel een stuk hoger dan de leeftijd die banken of andere kredietverstrekkers hanteren. 

5. Altijd een auto: 

Stel dat je wagen gestolen wordt of je hem total loss rijdt dan zal je zo goed als meteen over een nieuwe of een vervangwagen kunnen beschikken.

De nadelen van private lease

Elk voordeel heeft spijtig genoeg ook zijn nadeel. Dus laten we enkele van de belangrijkste nadelen van private lease ook kort vermelden:

1. Invloed op je andere leningen: 

Een private lease is in feite ook een soort van lening maar dan op maandelijkse basis. Je betaalt immers net zoals bij een klassieke lening elke maand een vast bedrag om de wagen te leasen. Dit betekent dat banken en kredietinstellingen hier ook rekening mee zullen houden als je bij ze op bezoek gaat om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten. 

2. Niet de goedkoopste manier van rijden: 

Als je geen jonge wagen hoeft te hebben of als je bijvoorbeeld maar weinig kilometers rijdt per jaar dan is private lease waarschijnlijk niets voor jou. In dat geval is het kopen van een tweedehands wagen waarschijnlijk een stuk goedkoper. Op het einde van de rit, en als alles meezit, is het kopen van een eigen wagen waarschijnlijk goedkoper maar je moet wel met heel wat zaken rekening houden.

3. Contractbreuk: 

Lees altijd goed de voorwaarden en kleine lettertjes voor je een leasecontract afsluit. Er zijn leasemaatschappijen waarbij het abrupt stoppen van je leasecontract zware financiële gevolgen kan hebben..

Is private lease een lening?

Private lease is in sommige opzichten een soort van lening maar in andere opzichten dan weer volledig niet. Er is geen rentevoet of geen totaalbedrag dat je moet afbetalen, maar je moet wel elke maand een bepaald bedrag voor je leasewagen neertellen. Private leasecontracten sluit je in de meeste gevallen ook af voor een bepaalde periode dus in dat opzicht heeft het dan wel weer iets weg van een lening. Het grote verschil tussen een private lease en een lening is dat je bij een private lease altijd een wagen zult hebben. Heb je echter een lening afgesloten voor een wagen en je rijdt hem total loss en je bent in de fout zonder full omnium dan heb je geen wagen meer maar je hebt nog wel een lening om af te betalen.

Vragen over leningen en private lease

Kredietadvies staat steeds voor je klaar moest je nog andere vragen hebben over leningen of over zaken zoals private lease. Als experten in kredieten, leningen en hypotheken staan ze altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen