June 22, 2022

Als ondernemer, zelfs als startende ondernemer, wil je groeien en bloeien. Groeien en bloeien betekent echter ook vooruitkijken, risico’s nemen en investeringen maken. En dat is vaak waar het schoentje wringt. Niet elke ondernemer zit al op een berg geld. In je zoektocht naar de nodige financiële middelen kan je beroep doen op een bank maar kan je ook op zoek gaan naar andere alternatieve kredietverstrekkers. Al eens gedacht aan privé geld? Privé-geld lenen aan een bedrijf is perfect legaal en kan de ontlener in sommige situaties zelfs interessante fiscale voordelen opleveren. We bekijken verschillende manieren van privé-geld lenen aan een bedrijf en zetten de voor- en nadelen op een rij.

Privé-geld lenen aan een bedrijf via de win win lening

Heb je vrienden of familie die bereid zijn om je onderneming een financieel handje te helpen? Goed nieuws voor jou, maar ook voor hen want wij stellen je graag de win win lening voor. Maar wat is de win win lening? De win win lening is een initiatief van de Vlaamse Overheid die het privé-geld lenen aan een bedrijf fiscaal interessant maakt en die op deze manier zowel voordelen voor de kredietnemer als voor de kredietverstrekker biedt.

Laten we starten met de voordelen voor de kredietverstrekker:

  • De mensen die privé-geld lenen aan een bedrijf kunnen via de win win lening profiteren van een fiscaal voordeel van 2,5% per jaar. Het gaat dan om 2,5% op het openstaande kapitaal.
  • Van dit fiscaal voordeel kan jaarlijks geprofiteerd worden zolang de lening loopt.
  • Lukt het de kredietnemer niet om volgens de afgesproken voorwaarden de lening terug te betalen dan kan de kredietverstrekker nog van een eenmalige belastingvermindering van 30% genieten.
  • Bij de win win lening geldt ook een verplichte rentevoet die aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo is er een maximale maar ook minimale rentevoet vastgelegd.

Daarnaast zijn er ook voordelen voor de kredietnemer:

  • Je hoeft niet van bank tot bank of van kredietverstrekker tot kredietverstrekker te gaan om toch maar die broodnodige centen te ontvangen. De win win lening kan je heel wat kopzorgen besparen en je bent niet gebonden aan de strenge voorwaarden van de bank.
  • Via deze lening kan je als kredietnemer genieten van een lagere rentevoet dan diegene die je bij de bank zult krijgen. Een lagere rentevoet dat betekent minder geld kwijt op het einde van de rit.
  • Het is een manier om toch geld te kunnen lenen ondanks dat je op de zwarte lijst van het CKP staat.

Pas wel op, zowel de kredietnemer als de kredietverstrekker moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Privé-geld lenen aan een bedrijf via Crowdfunding

Vind je niet meteen vrienden of familie die geld willen lenen? Heb je al 10 bezoeken aan banken achter de rug maar zonder resultaat? Dan kan je nog steeds proberen om via Crowdfunding aan je broodnodige geld te raken. Het is een tweede manier, die steeds populairder wordt, om privé-geld te lenen aan een bedrijf. Je deelt je idee met het grote publiek via een publiek platform en al wie overtuigd raakt, kan op deze manier een aandeel of een product van je bedrijf kopen. Een voorbeeld van een crowdfundingplatform is Kickstarter.

Vragen over zakelijk geld lenen

Heb je nog andere vragen over het lenen van geld voor zakelijke doeleinden? Laat Kredietadvies je bijstaan om op al deze vragen een antwoord te bieden. Je contacteert de mensen van Krediet@dvies vrijblijvend en snel via deze link.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen