December 27, 2023

Ben je jong en heb je geld nodig voor een grote aankoop zoals een auto, een laptop of een vakantie? Dan kun je overwegen om een lening af te sluiten. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? Kan je überhaupt als jongere wel een lening afsluiten…dat is misschien al de eerste vraag. Jongeren hebben in ieder geval ook recht op een lening. Wij geven je de antwoorden en nog veel meer.

Vanaf wanneer mogen jongeren een lening afsluiten?

Om een lening aan te vragen en af te sluiten, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Dat is de wettelijke leeftijd waarop je handelingsbekwaam bent en zelfstandig financiële beslissingen mag nemen. Maar dat betekent niet dat je zomaar elke lening kunt krijgen. De meeste kredietverstrekkers stellen namelijk ook andere voorwaarden, zoals:

  • Je moet een vast inkomen hebben, bijvoorbeeld uit een baan, een uitkering of een studiefinanciering.
  • Je mag niet geregistreerd zijn als slechte betaler (lees wanbetaler) bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België. Wat betekent dat je geen betalingsachterstanden of schulden hebt.
  • Je moet in België wonen en een Belgisch bankrekeningnummer hebben.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je in principe een lening aanvragen. Maar let op: dat betekent niet dat je ook automatisch de lening krijgt. De kredietverstrekker zal namelijk ook kijken naar je leenbedrag, je leendoel, je leenperiode en je maandelijkse lasten. Op basis daarvan bepaalt de kredietverstrekker of je de lening kunt terugbetalen en of je een verantwoord leenbedrag aanvraagt.

Waar moeten jongeren op letten als ze een lening willen afsluiten?

Als jongeren een lening willen afsluiten, is het belangrijk dat ze goed nadenken over de volgende zaken.

  • Hoeveel geld heb je echt nodig? Leen niet meer dan noodzakelijk, want hoe meer je leent, hoe meer rente en kosten je betaalt.
  • Hoe lang wil je de lening aflossen? Kies een passende looptijd, zodat je de lening binnen een redelijke termijn kunt terugbetalen. Maar maak de looptijd ook niet te kort, want dan worden de maandlasten te hoog.
  • Wat voor soort lening past bij jou? Er zijn verschillende soorten leningen, zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een minilening. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Vergelijk de verschillende opties en kies de lening die het beste aansluit bij jouw situatie en wensen.
  • Waar kun je de lening het voordeligst afsluiten? De rente en de voorwaarden van leningen kunnen sterk verschillen per kredietverstrekker. Het is daarom verstandig om advies te vragen aan instanties zoals Kredietadvies die als onafhankelijke adviseur de verschillende voorstellen met jou kunnen vergelijken.  

Kan je als jongere ook een hypothecaire lening afsluiten?

Dit is een vraag die veel jongeren zich stellen want ze krijgen vaak te horen dat de beste investering van hun geld nog steeds de investering in bakstenen of beter gezegd vastgoed is. Het antwoord is: ja, het is mogelijk, maar er zijn wel een aantal voorwaarden en aandachtspunten. Een hypothecaire lening is een lening waarbij je een onroerend goed, zoals een huis of een appartement, als onderpand geeft aan de bank. De bank leent je dan een bedrag waarmee je de woning kan kopen of verbouwen. Je betaalt elke maand een deel van het geleende bedrag terug, plus rente.

Om een hypothecaire lening te kunnen afsluiten, moeten jongeren aan de eerder vernoemde voorwaarden voldoen. Daarnaast moet je bij een hypothecaire lening nog over een eigen inbreng beschikken, wat betekent dat je een deel van de aankoopprijs of de verbouwingskosten zelf kan betalen. Meestal wordt er gevraagd om minstens 10% tot 20% van de waarde van de woning zelf te financieren.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kan je als jongere dus een hypothecaire lening afsluiten.

Lening afsluiten via Kredietadvies

Een lening afsluiten is een serieuze zaak, zeker als je jong bent. Het is daarom belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en verstandig leent. Heb je nog vragen of wil je meer weten over leningen voor jongeren? Neem dan gerust contact op met Kredietadvies. Zij helpen je graag verder  zodat je de beste keuze kan maken voor jouw droomwoning.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen