January 31, 2022

Het kan altijd zijn dat je een financiële situatie verkeerd hebt ingeschat of dat je toch nog die extra verbouwing meteen wilt laten uitvoeren. Het zijn situaties die vaker voorkomen dan je denkt en waarbij we ons de volgende logische vragen stellen “Kan je een lening verhogen? Of “Kan je beter een nieuwe lening aangaan?”. Je huidige lening verhogen, lijkt in de meeste gevallen de makkelijkste en voordeligste optie. Maar is dit wel zo? Wat als een andere kredietverstrekker bijvoorbeeld een veel aantrekkelijkere rentevoet aanbiedt? Heel wat openstaande vragen die een duidelijk antwoord verdienen.

Bestaande lening verhogen

Het verhogen van een hypothecaire lening

Is je huidige hypothecaire lening bijna afbetaald of heb je al een groot deel aan kapitaal ingelost? In deze gevallen kan het zelfs zeer interessant zijn om je huidige hypothecaire lening te verhogen. Overweeg bijvoorbeeld verbouwingen of renovaties die je toch moet doen nog in deze lening op te nemen.

Het grote voordeel is dat de hypotheekkosten op deze manier wegvallen. Bij het afsluiten van een gelijkaardige nieuwe lening moet je immers steeds hypotheek- en notariskosten betalen. Door van je huidige hypotheek gebruik te maken, vallen deze kosten weg. Geen zorgen trouwens over de rente. Is de rente op het moment van afsluiting voordeliger dan die van je ‘oude’ lening, dan zal de nieuwe rentevoet op je bijkomende lening worden toegepast. Met wat geluk kan je door het verhogen van je huidige hypothecaire lening ook nog langer van fiscale voordelen genieten. De mogelijke voordelen nog even op een rijtje:

  • Geen notaris en hypothecaire kosten
  • De huidige rentevoet wordt op je ‘nieuwe’ lening toegepast
  • Mogelijkheid om nog langer van fiscale voordelen te genieten

Het verhogen van persoonlijke leningen

Op de vraag of het verhogen van een persoonlijke lening mogelijk is en wat dat precies inhoudt voor jouw specifieke situatie is moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Alles hangt namelijk van bank tot bank en van jouw persoonlijke situatie af. Waar je in de meeste gevallen rekening mee moet houden, is dat aan het herzien van een persoonlijke lening een boete vasthangt. Voor je daarom beslist om je huidige persoonlijke lening te verhogen, loont het de moeite om de huidige rentevoet en de kosten van een nieuwe lening in overweging te nemen. Het zou immers zomaar kunnen dat je zelfs met deze kosten goedkoper uitkomt dan je huidige lening te verhogen. Ga zeker ook eens te rade bij een andere financiële instelling om na te gaan wat zij jou kunnen aanbieden.

Het verlagen van een bestaande lening

Naast het verhogen van een lening, zou het natuurlijk kunnen dat je een bestaande lening wilt verlagen. Stel dat de kosten een stuk lager zijn dan gepland of dat je een financiële meevaller hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan een onverwachte erfenis. In dat geval kan je ervoor kiezen om een bestaande lening te verlagen of de looptijd van de lening in te perken. Bij het verlagen van een bestaande lening ga je eigenlijk sneller je openstaande schulden aflossen. Bij vele banken kan je dit zonder extra kosten. Het grote voordeel is dat je minder lang zult moeten afbetalen en ook minder rente zult moeten betalen. Kijk even of dit ‘gratis’ tot de mogelijkheden behoort bij de instelling waar je een lening afsluit.

Conclusie

Ongeacht of het nu gaat om het verhogen van een persoonlijke lening of het verhogen een hypothecaire lening, de eerste vereiste is dat je huidige financiële situatie de verhoging toelaat. Is dit het geval dan zal een financiële instelling het opnemen van extra krediet normaal gezien toestaan, tenzij natuurlijk uitdrukkelijk anders vermeld in de voorwaarden van de lening. Bij hypothecaire leningen kan het zelfs financieel interessant zijn om ze te verhogen. Bij persoonlijke leningen moet je wel rekening houden met een eventuele boetekost. Zo kan het zijn dat het openen van een nieuwe lening voordeliger kan zijn.

Je lening verhogen in samenspraak met Kredietadvies

Maak gebruik van de expertise van Kredietadvies om na te gaan of het verhogen van jouw huidige lening de interessantste optie is. Samen met jou leggen we de voor- en nadelen naast elkaar.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen