February 25, 2022

Er komen misschien momenten in je leven dat je toch nog een extraatje wilt bijlenen. We hebben het dan niet over geld voor een nieuwe televisie of voor een reis, maar voor een iets grotere investering zoals een renovatie van je huidige woning of misschien zelfs de aankoop van een tweede woning inclusief de registratierechten. Maar je hebt al een hypothecaire lening. Vele mensen stellen zich dan ook terecht de vraag “Kan je bijlenen op een bestaande hypothecaire lening?”. Een vraag die we in dit artikel proberen te beantwoorden.

Hoe kan je geld bijlenen op een bestaande hypothecaire lening

Je zou kunnen stellen dat er 3 manieren zijn waarop je geld kunt bijlenen op een bestaande hypothecaire lening.

  • Allereerst kan je ervoor kiezen om een aparte lening af te sluiten.
  • Een tweede optie is het herfinancieren van je huidige lening waarbij je dan het benodigde extra geld bijleent.
  • Een derde mogelijkheid is het heropnemen van een bestaande hypothecaire lening.

We beschrijven de drie mogelijkheden graag in iets meer detail.

Een aparte lening afsluiten

Deze mogelijkheid is op zich vrij vanzelfsprekend. Je behoudt gewoon je huidige hypothecaire lening en sluit een tweede lening af afhankelijk van waarvoor je het geld nodig hebt. Dit kan gaan om een persoonlijke lening, ook wel consumentenkrediet genoemd, voor de aankoop van een wagen of zelfs voor een verbouwing of het kan gaan om een tweede hypothecaire lening. Je houdt er best wel rekening mee dat kredietverstrekkers niet geneigd zijn om je zomaar een tweede hypotheek te geven. Financieel moet je sterk genoeg staan om in aanmerking te komen voor een tweede hypothecair krediet.

Het herfinancieren van je huidige lening

Een tweede mogelijkheid die heel wat vaker wordt toegepast, is de herfinanciering van je huidige lening waarbij vervolgens het nieuwe te ontlenen bedrag in zal verwerkt worden.  In dit geval worden de voorwaarden van je huidige hypothecaire lening opnieuw besproken en afgesproken. Je zult terug in onderhandeling moeten gaan, maar nadien blijf je wel netjes met één afbetaling zitten. Kies je voor een herfinanciering voor het bijlenen op een bestaande hypothecaire lening dan komen er wel extra kosten aan te pas.

Het heropnemen van een bestaande hypothecaire lening

Tot slot is het voor sommigen voldoende dat ze terug het bedrag kunnen ontlenen dat ze al op hun bestaande hypothecaire lening hebben terugbetaald aan de kredietverstrekker. Dit is namelijk ook een van de mogelijkheden voor het bijlenen op een bestaande hypothecaire lening. Ook hier zal er wel opnieuw gekeken worden naar de maandlasten, de rente, de duurtijd en de administratieve kosten.

Vragen over bijlenen op een bestaande hypothecaire lening

We kunnen ons voorstellen dat je misschien toch nog vragen hebt over het bijlenen op een bestaande hypothecaire lening. Of misschien heb je wel vragen over een hypothecaire lening an sich. In dat geval zijn er de experten van Kredietadvies die je graag te woord staan en samen met jou naar een gepaste kredietoplossing op zoek gaan.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen