January 31, 2022

Een lening aangaan, doe je dat nu eigenlijk het best als koppel of alleen? In deze blog wegen we de voor- en nadelen af van zowel in je eentje als met twee een lening aan te gaan. Ook helpen we jou graag bij het zoeken van een geschikte lening.

Lening aangaan: als koppel

Voordelen

Wanneer je met twee voor een lening langsgaat bij de bank, heb je meer kans dat je aanvraag wordt aanvaard. De bank krijgt namelijk een dubbele garantie dat ze haar geld gaat terugzien, want beide partners zijn verantwoordelijk voor de afbetaling. Als een van jullie ontslagen wordt op het werk, kan de andere nog inspringen voor de maandelijkse aflossing.

Ook zijn bij getrouwde en wettelijk samenwonende koppels beide partners beschermd. Zo kan de woning niet verkocht of gehypothekeerd worden zonder de toestemming van beide partners.

Nadelen

Een keerzijde van als koppel een lening aan te gaan, kan de ‘hoofdelijke gehoudenheid’ zijn. Die term houdt in dat beide partners verplicht zijn tot het terugbetalen van het totale bedrag van de schuld en daarvoor afzonderlijk vervolgd kunnen worden.

Stel dat een van de partners besluit om ervandoor te gaan, dan blijft de andere partner achter met de terugbetaling van het volledige krediet.

Lening aangaan: alleen

Voordelen

Als je als single een lening aangaat bij de bank, moet jij je geen zorgen maken over een partner die zich niet aan zijn verantwoordelijkheden houdt. Je hoeft ook geen rekening te houden met de financiële mogelijkheden en wensen van een partner. Jij bent de enige die een handtekening zet onder het contract, dus jij beslist.

Nadelen

Als single ben jij alleen verantwoordelijk voor de terugbetaling, waardoor de bank iets meer risico loopt dan bij een koppel dat een lening aangaat. Dat kan een rol spelen in de aanvaarding van jouw lening-aanvraag.

Omdat het risico voor de bank iets hoger ligt, kan ook de rentevoet hoger zijn. Al hangt natuurlijk alles af van jouw dossier: heb je een stabiel inkomen? Verdien je goed jouw kost? Is jouw eigen inbreng hoog? Al deze factoren kunnen in jouw voordeel spelen.

Lening aangaan? Laat Krediet@dvies jou helpen

Ben jij alleen of als koppel op zoek naar een lening? Krediet@dvies werkt samen met de meeste financiële instellingen en banken, waardoor we een perfect overzicht hebben van de gangbare rentevoeten en leningen.

Spring gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt bovendien altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen