May 27, 2022

Je zou misschien verwachten dat je gewoon een bank kunt binnenstappen om een persoonlijke lening af te sluiten. Gaat het om een klein bedrag dat kom je er misschien nog van af met enkel een legitimatiebewijs, maar van zodra we over enkele duizenden euro’s spreken, zal de kredietverstrekker heel wat documenten vragen om je persoonlijke lening goed te keuren. En de laatste jaren zijn de procedures bij financiële instellingen alleen meer verstrengd. We staan in dit artikel daarom stil bij welke documenten je nodig hebt voor het afsluiten van een persoonlijke lening. 

Waarom vraagt een kredietverstrekker documenten voor een persoonlijke lening?

Een kredietverstrekker is nog altijd geen goed doel. Hoewel sommigen dit misschien denken. Banken of andere kredietverstrekkers willen na verloop van tijd hun ontleende geld en wat extra rente natuurlijk gewoon weer terugkrijgen. Daarom moet de kredietnemer met een stevig dossier op de proppen komen voor hij of zij een lening kan afsluiten. Dit dossier bestaat uit allerhande documenten die nodig zijn om de persoonlijke lening te kunnen krijgen. De vereiste documenten moeten vooral aantonen dat de kredietnemer over genoeg financiële middelen beschikt, geen wanbetaler is en zich in een stabiele professionele werkomgeving bevindt. Op deze manier krijgt de kredietgever toch enige zekerheid over het terugbetalen van zijn ontleende geld. Hoe sterker je dossier en hoe beter gedocumenteerd, hoe groter de kans dat je groen licht krijgt van je bank. Als er documentatie ontbreekt, is de kans groot dat je op een ‘njet’ stuit.

Welke documenten worden er gevraagd voor je persoonlijke lening?

1. Legitimatiebewijs: 

Allereerst is er natuurlijk een geldig legitimatiebewijs. De bank wilt immers weten met wie ze te maken hebben. Op basis van bijvoorbeeld je identiteitskaart kunnen ze ook nagaan of je niet op de zwarte lijst van de wanbetalers staat.

2. Loonbrief en bankafschrift: 

Daarnaast zal je de kredietverstrekker een goed idee moeten geven van je maandelijkse inkomsten. Hiervoor wordt niet alleen een kopie van je loonbrief gevraagd maar ook een bankafschrift om dit te staven.

3. Bewijs van andere lopende leningen of hypotheken: 

Beschik je al over woningen of heb je al leningen lopen dan kan het zijn dat de kredietverstrekker ook hier de nodige documenten over vraagt.

4. Ondertekende leenofferte: 

Ziet alles er goed uit dan zal de bank tot slot pas in actie schieten als je hen een ondertekende leenofferte van je persoonlijke lening overhandigt.

Dit zijn alle documenten die je standaard nodig hebt als je een persoonlijke lening aanvraagt.

Nog vragen over welke documenten je nodig hebt voor een persoonlijke lening?

Heb je toch nog vragen over welke documenten je nodig hebt voor een persoonlijke lening, dan kan je bij Kredietadvies terecht. Zij helpen je graag verder om de beste persoonlijke lening af te sluiten.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen