January 31, 2022

Een herfinanciering bij een andere bank of je eigen bank is goed mogelijk wanneer de huidige rentevoeten lager liggen dan je de jouwe. Indien je een nieuwe en voordeligere hypothecaire lening wilt aangaan, lees je in deze blog wat jou precies te wachten staat. 

Wat is een herfinanciering?

Een herfinanciering van je hypothecaire lening geeft jou de mogelijkheid om een nieuwe lening met een lagere rentevoet aan te gaan, waardoor je op het einde van de looptijd minder interesten zal betaald hebben. Als de looptijd ook nog eens langer is, dalen bovendien jouw maandelijkse lasten. Dat alles geeft jou meer financiële ademruimte.

Het principe van de herfinanciering is eigenlijk gebaseerd op het recht om een lopende woonlening vervroegd terug te betalen. En dat kan je bijvoorbeeld doen door een nieuwe lening aan te gaan die voordeliger is.

Hoe verloopt een herfinanciering bij eigen bank?

Wanneer je een herfinanciering doet bij je eigen bank, ga je eigenlijk bij hen een nieuwe lening aan en betaal je de oude lening vervroegd terug. Omdat de bank daardoor haar geld moet herplaatsen tegen een lagere rente, lijdt ze verlies. 

Om die reden hoor je een wederbeleggingsvergoeding te betalen. Die komt neer op zo’n drie maanden interest. Bereken dus goed of je de juiste keuze maakt door een herfinanciering aan te gaan. 

Dat kan je doen door het totale bedrag van alle afbetalingen en interest van je oude lening te vergelijken met die van je nieuwe lening, plus de wederbeleggingsvergoeding. Kom je voordeliger uit? Twijfel dan niet om een herfinanciering aan te gaan!

Hoe verloopt een herfinanciering bij andere bank?

Al het bovenstaande geldt ook wanneer je een herfinanciering aangaat bij een andere bank. Maar daar stopt het niet. Omdat je nieuwe bank jouw woning ook gewaarborgd wil zien indien je zou komen te overlijden, moet je opnieuw naar de notaris. Bovendien moet de hypothecaire waarborg in het voordeel van je oude bank geschrapt worden.

Kortom: naast de wederbeleggingsvergoeding hoor je dus ook alle bijkomende kosten die gepaard gaan met de inschrijving van de hypotheek en de notariskosten te betalen. Ook hier geldt dus: bereken goed of je voordeel haalt uit de herfinanciering. Zo ja: niet twijfelen!

Vind samen met Krediet@dvies een nieuwe, voordelige hypothecaire lening

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van alle hypothecaire leningen en rentevoeten die beter passen bij jouw financiële situatie dan jouw huidige hypothecaire lening.

We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen of een herfinanciering voor jou voordelig is. Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen