October 3, 2023

Financial lease is tegenwoordig een populaire manier om een wagen aan te schaffen. Zeker als het om zakelijke gebruikers gaat. Er zijn immers heel wat voordelen aan verbonden en draai of keer het hoe je het wilt maar op het einde van de letterlijke en figuurlijke rit word je ook eigenaar van de wagen. Maar betekent dit dat de financial lease van een auto te vergelijken valt met een lening? En wat is dan het verschil met een private lease? Wij beantwoorden al deze vragen en nog veel meer in onderstaand artikel.

Het verschil tussen financial lease en private lease

Het verschil tussen financial lease en private lease is dat financial lease een vorm van zakelijke financiering is, terwijl private lease een vorm van particuliere huur is. Bij financial lease wordt de auto op de balans van de onderneming gezet en betaalt de ondernemer maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. Aan het einde van de looptijd wordt de ondernemer eigenaar van de auto. Bij private lease wordt de auto niet op de balans gezet en betaalt de particulier maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de auto. Dit bedrag is inclusief onderhoud, verzekering, wegenbelasting en afschrijving. Aan het einde van de looptijd levert de particulier de auto weer in bij de leasemaatschappij.

Is de financial lease van een auto te vergelijken met een lening

Een financiële lease is een vorm van lenen waarbij de leasemaatschappij een bedrijfsmiddel aanschaft en deze voor een bepaalde periode ter beschikking stelt aan de lessee. De lessee betaalt hiervoor een maandelijkse vergoeding, die bestaat uit rente en aflossing. Aan het einde van de leaseperiode wordt de lessee eigenaar van het bedrijfsmiddel. Een financiële lease lijkt dus op een hypothecaire lening, maar dan met een ander onderpand.

Een financiële lease heeft als voordeel dat de lessee het bedrijfsmiddel direct kan gebruiken zonder een grote investering te hoeven doen. Ook kan de lessee profiteren van fiscale voordelen, zoals afschrijving en renteaftrek. Een nadeel van een financiële lease is dat de lessee gebonden is aan een langlopend contract, dat meestal niet tussentijds opzegbaar is. Ook draagt de lessee het risico van waardevermindering en onderhoud van het bedrijfsmiddel.

De financial lease van een auto valt dus te vergelijken met een lening.

Is de private lease van een auto te vergelijken met een lening?

Private lease is een vorm van lenen waarbij je een auto huurt voor een vast bedrag per maand. Je betaalt geen rente, maar wel een vast leasebedrag dat afhankelijk is van de looptijd, het aantal kilometers en het type auto. Je bent geen eigenaar van de auto, maar je hebt wel het gebruiksgemak en de zekerheid van een nieuwe auto. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud, reparatie, verzekering of wegenbelasting. Dat wordt allemaal geregeld door de leasemaatschappij. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Je kunt dan kiezen voor een nieuwe leaseauto of een andere vorm van vervoer.

In tegenstelling tot een financial lease van een wagen is de private lease van een auto dus niet te vergelijken met een lening. Je betaalt wel maandelijks een vast bedrag en je krijgt hiervoor iets in de plaats, maar het is niet zo dat je nadien de wagen in je bezit krijgt.

Vragen over financial of private lease van je wagen?

Zit je toch nog met vragen of onduidelijkheden over financial lease of private lease van een wagen? In dat geval staan de experten van Kredietadvies klaar om al deze vragen te beantwoorden. Neem vrijblijvend contact met hen op en ontdek welke leasevorm het beste is in jouw specifieke situatie.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen