October 28, 2023

Een persoonlijke lening is een vorm van krediet die je kunt gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals het financieren van een verbouwing, het kopen van een auto of het aflossen van schulden. Maar wat als je gaat scheiden en je hebt samen met je ex-partner een persoonlijke lening afgesloten? Hoe kun je dan de lening verdelen of overnemen? Wij vertellen je hoe het verder moet of kan met een persoonlijke lening na een echtscheiding.

De hoofdelijke aansprakelijkheid van een persoonlijke lening bij een echtscheiding

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een persoonlijke lening altijd op naam staat van één of twee personen. Als je samen met je ex-partner een persoonlijke lening hebt afgesloten, ben je allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de terugbetaling. Dat betekent dat de kredietverstrekker bij beide partijen het volledige bedrag kan opeisen als de ander niet betaalt. Na volledige terugbetaling van het krediet heeft de partij die het grootste gedeelte heeft betaald, een vorderingsrecht op de partij die niet naar behoren heeft betaald.

Wat te doen met je persoonlijke lening bij een echtscheiding?

Om problemen te voorkomen, is het verstandig om de persoonlijke lening zo snel mogelijk af te handelen bij een echtscheiding. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden.

  1. Je kunt de lening samen aflossen. Dit is de meest eenvoudige en voordelige optie, omdat je dan geen extra kosten hoeft te maken. Je kunt bijvoorbeeld een deel van de boedelverdeling gebruiken om de lening af te lossen of een extra bedrag lenen om de schuld in één keer te voldoen. Let wel op dat je hiervoor voldoende inkomen en draagkracht hebt.
  2. Je kunt de lening overnemen. Als je de lening wilt overnemen van je partner na een scheiding, moet je contact opnemen met de kredietverstrekker en vragen of zij akkoord gaan met een contractwijziging. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je de lening in je eentje kunt betalen, bijvoorbeeld met een loonstrook of een werkgeversverklaring. Als de kredietverstrekker akkoord gaat, wordt je ex-partner ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid en ben jij de enige die verantwoordelijk is voor de lening. Je kunt dan ook zelf bepalen of je de looptijd of het maandbedrag wilt aanpassen.
  3. Je kunt de lening verdelen. Als je de lening wilt verdelen, moet je ook contact opnemen met de kredietverstrekker en vragen of zij akkoord gaan met een contractwijziging. Je moet dan allebei een nieuwe persoonlijke lening afsluiten voor het bedrag dat je nog moet betalen. Je kunt dan zelf kiezen bij welke kredietverstrekker je dat doet en onder welke voorwaarden. Let wel op dat je hiervoor ook voldoende inkomen en draagkracht hebt en dat je rekening houdt met eventuele extra kosten zoals rente of boete.

Advies over je persoonlijke lening bij een echtscheiding

Een persoonlijke lening regelen bij een echtscheiding kan dus best ingewikkeld zijn. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren en adviseren door een onafhankelijke financieel adviseur. Deze kan je helpen om de beste optie te kiezen voor jouw situatie en om alles zo snel en soepel mogelijk te regelen. Kredietadvies is zo’n financieel adviseur die heel wat ervaring heeft met echtscheidingen en de gevolgen hiervan voor een persoonlijke lening of een hypotheek. Contacteer ze hier vrijblijvend.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen