Wie een woning koopt, zal waarschijnlijk een hypotheek moeten afsluiten. En deze hypotheek zal voor een lange termijn een gigantisch effect op je budget hebben. Het loont dus de moeite om rond te kijken of je op een of andere manier geen geld kunt terugkrijgen. Dat kan door het herfinancieren van je lening maar dat kan misschien ook door de zogenaamde aftrek van rente van je hypotheek, ook wel hypotheekrenteaftrek of woonbonus genoemd. Maar is deze fiscale aanmoediging nog altijd beschikbaar en wat levert het je dan op?

Wat is de aftrek van rente van je hypotheek?

De aftrek van rente van je hypotheek is een gunstmaatregel van overheid waardoor je van een serieus belastingvoordeel kunt genieten. In het beste geval, twee personen met wat kinderen, loopt dit belastingvoordeel zelfs op tot een bedrag van 2360 euro per persoon. Dit bedrag doe je maal 40% en zo kom je tot een belastingvermindering van maar liefst 944 euro per persoon. Doe dit maal bijvoorbeeld 20 jaar, de looptijd van je woning, en maal 2 personen en we hoeven er waarschijnlijk geen rekenmachine bij te nemen. Dit levert je op het einde van de rit heel wat geld op. Leuk, maar is het wel op jou van toepassing?

Bestaat de hypotheekrenteaftrek in België nog?

We gaan al meteen met de deur in huis vallen… neen, tegenwoordig kan je geen aftrek van de rente van je hypotheek meer krijgen. Een serieuze streep door de rekening van vele mensen. De zogenaamde Vlaamse woonbonus is voor leningen afgesloten na 1 januari 2020 immers niet meer van toepassing. Heb je een lening van voor 31 december 2019 dan zou je normaal gezien wel van deze gunstmaatregel moeten genieten. Heeft de overheid deze gunstmaatregel dan gewoon geschrapt zonder daar iets tegenover te plaatsen? Toch niet, ze geven wel iets in de plaats.

De verlaging van de registratierechten

Wie vanaf 1 januari 2022 een woning koopt, in dit geval een eerste woning, ziet de zogenaamde registratiebelasting van 6 naar 3 procent zakken. Bovendien betaal je voor een zogenaamde ingrijpende energetische renovatie nog maar 1% procent registratiebelasting terwijl dat voordien 5 procent was. Het is niet veel, zeker niet als je het vergelijkt met de woonbonus van voordien, maar iets is beter dan niets.

Wel belastingvoordeel voor tweede woning

Je kunt het zo gek niet bedenken en het kan alleen maar in België maar er bestaat nog wel een aftrek van de rente van je hypotheek voor een tweede woning. Wie immers geld leent voor de aankoop van een tweede woning valt niet onder de regeltjes van de Vlaanderen maar wel onder de federale regels. En de federale overheid is nog niet van plan deze gunstmaatregel af te schaffen. Wie aan een aantal voorwaarden voldoet kan genieten van een belastingvoordeel dat oploopt tot maar liefst 30%.

Fiscaal advies over je hypotheek

Wil je nog wat extra advies over je hypotheek of over een andere lening? Neem dan contact op met Kredietadvies. De mensen van Kredietadvies adviseren je graag over een hypotheekoplossing op maat.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Simulatie van
jouw lening
Bereken Nu

Gerelateerde artikelen