March 28, 2023

Geld nodig om een renovatie uit te voeren? Een nieuwe wagen op het oog? Er kunnen tal van redenen zijn waarom je graag 50.000 wilt lenen. Belangrijk is echter dat je weet dat geld lenen ook geld kost. En dat is waar we je in dit artikel graag bij willen helpen. We tonen hoe je de maandlasten bij het lenen van 50.000 euro zelf kunt berekenen en vertellen je ook meer over het laten berekenen van de maandlasten bij een kredietinstelling en het herroepingsrecht van 14 dagen.

Hoe bereken ik de maandlasten bij het lenen van 50.000 euro?

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening komt er meer kijken dan alleen het lenen van het gewenste bedrag. Het is namelijk ook belangrijk om te weten hoe je de aflossing en het maandbedrag berekent. Dit kan een ingewikkeld proces zijn, maar met de juiste formules is het goed te doen. Het eerste wat je moet berekenen is het totale bedrag dat je aan rente en aflossing moet betalen gedurende de hele looptijd van de lening. Dit bedrag deel je vervolgens door het aantal maanden van de looptijd, waardoor je het maandbedrag krijgt dat je moet betalen.

Een voorbeeld: stel je wilt 50.000 euro lenen met een looptijd van 36 maanden en een rentepercentage van 5 procent. Om het maandbedrag te berekenen, moet je eerst het deel rente per maand berekenen. Dit doe je met de formule (1 + rentepercentage) ^ (1/12) - 1, wat in dit voorbeeld uitkomt op 0,407 procent. Vervolgens bereken je het bedrag dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt met de formule: (Leenbedrag * rentevoet * (1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden / ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden - 1)). Het maandbedrag in dit voorbeeld zou dan uitkomen op 1.498,66 euro.

Als je precies wilt weten hoeveel je elke maand aan aflossing en rente betaalt, moet je een aflossingstabel berekenen en opstellen. Hierbij houd je rekening met het openstaande leenbedrag, de rentevoet en de looptijd van de lening. Door dit zo door te rekenen, kun je zelf zien hoeveel je wat de maandlasten zijn als je 50.000 euro gaat lenen en hoeveel rente je betaalt.

Maandlasten laten berekenen

Als je een lening aanvraagt bij een kredietverstrekker en vraagt om de maandlasten te berekenen omdat je 50.000 euro wilt lenen, moet hij transparant zijn over zijn werkwijze en de gebruikte informatiebronnen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat als de kredietverstrekker uiteindelijk besluit om de lening niet toe te kennen, hij geen kosten in rekening mag brengen voor zijn werk, behalve voor de kosten die hij heeft gemaakt om de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te raadplegen. Hij moet je ook vertellen welke bronnen hij heeft geraadpleegd en op welke gegevens hij zich heeft gebaseerd.

Maar als jij je bedenkt en toch niet wilt doorgaan met de lening, heb je als consument het recht om de lening binnen 14 kalenderdagen te annuleren. Je hoeft daarvoor geen reden op te geven. Wel moet je de kredietverstrekker op de hoogte stellen van je beslissing, bij voorkeur via een aangetekende brief, tenzij er in de kredietovereenkomst staat dat dit ook op een andere manier kan. Onthoud dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van deze regels, zodat je de juiste stappen kunt nemen en niet onnodig veel kosten hoeft te maken.

Lenen van 50.000 via Kredietadvies

Het rentepercentage van je lening heeft een grote invloed op je maandbedrag en dus op de kosten van je lening. Hoe lager de rente, hoe lager je maandlasten en hoe goedkoper je lening. Het is dus altijd verstandig om te kiezen voor een lening met een zo laag mogelijke rente. Bij Kredietadvies kan je terecht om samen op zoek te gaan naar de lening die het beste bij jou past, maar die tegelijkertijd

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen