Verschil lening en krediet


Wat is het verschil tussen een lening op afbetaling en een hypothecair krediet?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van een lening op afbetaling en een hypothecair krediet. Maar wat is nu precies het verschil tussen beide kredietproducten? En wat past het best bij jouw financiële situatie en noden? Lees het allemaal in deze blog.

Wat is het voornaamste verschil?

Er is eigenlijk maar één echt verschil tussen beide kredietvormen. Voor een lening op afbetaling moet je namelijk geen onderpand verschaffen voor het geleend bedrag.

Er is daarentegen pas sprake van een hypothecair krediet als vastgoed dient als onderpand. Met vastgoed worden enkel onroerende goederen bedoeld. Met andere woorden: niet-verplaatsbare goederen zoals een woning of grond.

Waarom een lening op afbetaling?

Voor een lening op afbetaling moet je dus geen onderpand verschaffen, want je krijgt de lening op basis van je persoonlijke kredietwaardigheid. Je hebt de vrijheid om het geleende bedrag te besteden aan eender welk doel, zonder je te hoeven verantwoorden.

Let er wel op dat die ‘vrijheid’ vaak gepaard gaat met een hogere rentevoet dan een hypothecair krediet. Ook zijn er beperkingen op de hoogte van het geleende bedrag en de lengte van de looptijd.

Waarom een hypothecair krediet?

Omdat je een woning als onderpand geeft bij het aangaan van een hypothecair krediet, heeft jouw kredietverlener de zekerheid dat hij het geleende bedrag terugkrijgt. Het risico ligt dus lager voor jouw financiële instelling.

En dat heeft enkele mooie voordelen. Zo kan je een groot bedrag lenen aan een lagere rentevoet en met een langere looptijd. De hypothecaire kredieten hebben over het algemeen de laagste rentevoet van alle kredietproducten.

Toch moet je er ook rekening mee houden dat er kosten gepaard gaan met een hypothecair krediet. Denk maar aan de kosten voor de notaris, de hypotheekbewaarder en het opmaken van de akte.

Ook bestaat er steeds de mogelijkheid dat jij jouw woning of grond kwijtgeraakt als je niet meer in staat bent de maandelijkse afbetalingen op te hoesten. De kredietverlener zal in dat geval immers aanspraak maken op het onderpand.

Gratis en vrijblijvend advies

Heb je interesse in een lening op afbetaling of een hypothecair krediet? Spring dan gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt bovendien altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

 

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen