Renteloze lening


Renteloze lening: zonder rente, maar niet zonder risico

Vind je niet meteen een bank die jou een lening met een voordelige rentevoet aanbiedt? Dan droom je misschien van een renteloze lening. Hoewel je geen interest hoeft te betalen, is een renteloze lening niet zonder gevaar. Lees er hier meer over.

Wat is een renteloze lening?

Zoals de naam het al doet vermoeden, is een renteloze lening een lening waarbij je geen interest hoeft te betalen op het geleende bedrag. “Bestaat dat dan echt?”, horen we jou denken. 

Zeker, maar het spreekt voor zich dat je zo’n lening niet bij een bank of een andere financiële instelling vindt. Daarom geven we hieronder enkele mogelijkheden om een renteloze lening te kunnen bekomen. Al zijn die eerder beperkt.

Waar kan je een renteloze lening bekomen?

1. Familie of vrienden

Wanneer je leent van een familielid of een vriend, spreekt men in de praktijk ook weleens over een onderhandse lening of een particuliere lening. Let op: het gaat hier niet om een schenking of een gift. Je hoort het geleende bedrag immers terug te betalen.

Als je een particuliere lening aangaat, is het aanbevolen om een schriftelijke overeenkomst op te maken in twee exemplaren. Deze overeenkomst hoort de handtekening en de volgende gegevens van beide partijen te bevatten: 

  • De naam en adresgegevens

  • Het geleende bedrag

  • De overhandigingswijze

  • De duurtijd van de lening

  • De afwezigheid van rente

  • De regelmaat van de afbetalingen

2. Studentenlening

Ben je een student en zit je wat krap bij kas om de kosten van jouw opleiding te dekken? Dan kan je bij sommige universiteiten of hogescholen een renteloze lening aangaan voor alle kosten die gepaard gaan met je studie.

Doorgaans moet je een studentenlening maand na maand terugbetalen aan de hand van een persoonlijk afbetalingsplan

3. Tussen vennootschappen

Ben je zaakvoerder of een bestuurder van twee ondernemingen? Dan zou je kunnen beslissen om een renteloze lening van onderneming A aan onderneming B toe te staan. 

Let wel op: de Belgische wetgeving bepaalt dat het bedrag van het voordeel (de uitgespaarde rente) aan de belastbare basis van de verstrekkende vennootschap moet worden toegevoegd, al zijn er enkele uitzonderingen waarbij dat niet nodig is.

Nadelen van renteloos lenen

Renteloos lenen kan je zonder rente, maar niet zonder risico. Als je een particuliere lening aangaat bij een familielid of vriend, kan dat mogelijk voor onenigheid zorgen. Jullie relatie tot elkaar verandert immers. Dat is vaak de start van familieruzies of verbroken vriendschappen.

Plus, bij een renteloze lening gaat het vaak om relatieve kleine bedragen. Als je een lening zoekt voor een woning, is de kans uiterst klein dat je een familielid vindt die dat bedrag ‘op overschot’ heeft. 

Zoek je een voordelige lening?

Wel, dan ben je bij Krediet@dvies op de juiste plek. De kans is vrij groot dat wij erin slagen voor jou een lening met een voordelige rentevoet te vinden. Hoe we dat mogelijk maken? Wij werken samen met vele banken, waardoor we vele leningen tegen elkaar kunnen afwegen en zo uitkomen bij de beste optie.

Klinkt dat als muziek in de oren? Spring dan gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt bovendien altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen