Dossierkosten hypothecaire lening


Wat zijn de dossierkosten bij een hypothecaire lening?

 

Wat zou het handig en leuk zijn als de verkoopprijs van een woning ook gewoon de prijs is die je op het einde van de rit betaalt. Tenzij je miljonair bent of ergens nog een erfenis hebt ontvangen, moeten de meeste mensen echter een hypothecaire lening afsluiten. En een hypothecaire lening dat betekent automatisch extra kosten. We hebben het dan niet alleen over de logische rente die betaald moet worden, maar ook nog over een reeks van andere kosten die je best niet over het hoofd ziet. In dit artikel nemen we een korte kijk naar alle kosten die bij een hypothecaire lening de kop opsteken en bekijken we de zogenaamde dossierkosten in detail.

Welke kosten bij het aangaan van een hypothecaire lening?

Laten we eerst even stilstaan bij het volledige lijstje van kosten die met het afsluiten van een hypothecaire lening gepaard gaan. Want het gaat over meer dan de rente en de kosten voor de administratieve rompslomp alleen. 

  1. Notariskosten: De notariskosten bij een lening bestaan onder meer uit het ereloon, de registratierechten en de aktekosten. De notaris moet immers de officiële akte opmaken.

  2. Verzekeringen: Het aangaan van een hypothecaire lening voor een woning gaat hand in hand met het afsluiten van enkele noodzakelijke en verplichte verzekeringen zoals de brandverzekering en de schuldsaldoverzekering.

  3. De aflossingen en de bijhorende rente: Elke maand verwacht de kredietgever dat je een bepaald deel van het geleende bedrag gaat terugbetalen. Hierbij komen ook nog de kosten gerelateerd aan de rentevoet die van toepassing is.

  4. Schatter: In sommige gevallen moet er beroep gedaan worden op een schatter om de waarde van je woning te schatten.

  5. Dossierkosten

Wat zijn de dossierkosten bij een hypothecaire lening?

Dossierkosten worden ook weleens administratieve kosten of administratiekosten genoemd. Het zijn kosten die je worden aangerekend door de kredietinstelling om de administratieve kant van je lening in orde te brengen. Wettelijk is er een limiet van 500 euro bepaald voor de dossierkosten van een hypothecaire lening. Sommige kredietinstellingen rekenen echter helemaal geen dossierkosten aan terwijl anderen dan weer de kans schoon zien om meteen het maximum van 500 euro aan te rekenen. Iets om rekening mee te houden.

De hypothecaire lening en dossierkosten bespreken met Kredietadvies

Wie graag wat meer informatie had gehad met betrekking tot alle kosten die met een hypothecaire lening gepaard gaan, kan bij Kredietadvies terecht. Kredietadvies heeft de knowhow, ervaring en de nodige contacten om je een totaalbeeld van alle kosten voor te  schotelen. Samen met hen ga je op zoek naar de beste en goedkoopste hypothecaire lening. Contacteer Kredietadvies nu vrijblijvend voor meer info. 
 

 

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen