January 24, 2023

We hebben allemaal recht op een lening en dat is voor de moslims onder ons niet anders. Het grote verschil is wel dat de moslim hierbij rekening moet houden met een aantal beperkingen op gebied van hun geloof. Het is voor hen dan ook niet altijd even eenvoudig om een hypotheek of een lening voor een verbouwing  af te sluiten. De halal lening biedt hier een gepaste oplossing. Wij bekijken wat een halal lening precies is, waar je deze als moslim kunt afsluiten en of er een wettelijk kader voor deze leningen binnen België bestaat.

Wat is een halal lening?

Een halal lening is een lening speciaal voor moslims. Moslims mogen van hun geloof immers geen rente betalen. Om deze geloofsbeperking te omzeilen, werd de halal lening in het leven geroepen. Bij een halal lening gaat de kredietverstrekker de woning kopen om ze dan nadien met winst door te verkopen aan de uiteindelijke eigenaar. De aankoopsom, met winst voor de kredietverstrekker, wordt dan in termijnen terug aan de kredietverstrekker betaald. Die winst zou je dan kunnen vergelijken met de rente die je betaalt bij een klassieke lening. Deze vorm van halal lening wordt ook weleens de Murabaha methode genoemd. Ondanks dat het onderwerp al verschillende malen voer voor discussie is geweest, kan een halal-lening op dit moment nog niet worden afgesloten in België.

Kan ik als niet-Moslim een halal lening afsluiten?

Als je even rondkijkt, zul je merken dat de halal lening wel wordt aangeboden als een lening voor moslims, maar dat ze in principe door iedereen kan worden afgesloten. Of je nu moslim bent of niet. Het is soms wel even zoeken naar een kredietverstrekker die een halal lening aanbiedt. En je moet jezelf ook afvragen of het wel allemaal voordeliger uitkomt dan een gewone lening. Het is daarom heel belangrijk om de volledige berekening te maken en dan een beslissing te nemen. Een halal lening ziet er initieel namelijk interessant uit, en kan dat ook zijn, maar reken het zeker na.

Zijn er nadelen verbonden aan een halal lening?

Als je overweegt om een halal lening af te sluiten, is het belangrijk om de nadelen ook eens op een rij te zetten. Zo weet je perfect waaraan je jezelf kunt verwachten als je voor deze lening kiest:

  • Een halal lening mag dan wel halal lijken, zoals eerder aangegeven komt het op het einde van de rit op hetzelfde neer. Je kunt jezelf dus de vraag stellen of deze lening wel echt halal is.
  • Als de woning bij een halal hypotheek eerst wordt gekocht door de kredietverstrekker om ze dan nadien door te verkopen aan de uiteindelijke eigenaar dan moeten er twee maal notariskosten worden betaald om alle documenten op de juiste te naam te zetten.
  • Terwijl je bij een klassieke hypotheek van fiscale voordelen kunt genieten, is dat bij een halal lening niet het geval. Deze lening wordt immers niet erkend als een officiële lening.
  • Tot slot lijkt op het eerste zicht dat een halal lening interessanter en financieel voordeliger is dan een klassieke lening; of het nu een hypotheek of een persoonlijke lening is. Het is echter belangrijk om na te gaan hoeveel je op het einde van de rit hebt betaald en ook rekening te houden met zaken zoals de dubbele notariskosten.

Waar kan ik een halal lening afsluiten?

Als je op zoek gaat naar een grote bank die een halal lening aanbiedt, dan ga je van een kale reis terugkomen. Zeker in België. De meeste grootbanken bieden dergelijke lening of hypotheek niet aan en het is zelfs zo dat er op dit moment nog geen officieel kader in België is om deze lening te kunnen en mogen aanbieden. Er zijn de laatste maanden verschillende artikels en programma’s over dit onderwerp verschenen en mogelijk komt daar in de toekomst wel verandering in. Van zodra halal-leningen in België wel beschikbaar zijn, kan je er hier meer informatie over vinden.

Wil je toch een klassieke hypotheek afsluiten dan loont het zeker de moeite om eens contact op te nemen met de mensen van Kredietadvies. Zij kunnen je helpen in het vinden van een kredietverstrekker voor jouw lening. Contacteer hen vrijblijvend en ontdek wat ze voor jou als moslim kunnen betekenen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen