January 31, 2022

Heeft jouw badkamer eigenlijk dringend nood aan herstellingswerken? Of ben je al lang van plan een veranda te zetten? Goed nieuws, want het zijn allemaal verbouwingen waarvoor je vandaag maar 6 % in plaats van 21 % btw betaalt. Zoek je trouwens een lening voor een verbouwing? Dan ben je bij Krediet@dvies op de juiste plaats.

Wat houdt de regel precies in?

Zoals de titel al prijsgeeft: voor renovatiewerken in of van jouw woning betaal je niet langer 21 % btw, maar slechts 6 procent. De belangrijkste voorwaarde is dat jouw woning ouder dan 10 jaar moet zijn, maar daar stopt het natuurlijk niet.

Wat zijn de extra voorwaarden?

Natuurlijk zijn er in ons land steeds extra kleine lettertjes en heeft niet iedereen zomaar recht op een verlaging van het btw-tarief. Hieronder lees je enkele extra voorwaarden:

  1. Jouw woning dient grotendeels als privéwoning. Niet meer dan 50 % van de woning mag gebruikt worden om je beroep of bijberoep uit te oefenen.
  2. De levering en de plaatsing van de desbetreffende materialen moeten gebeuren door dezelfde aannemer. Ben je een doe-het-zelver? Dan betaal je gewoon 21 % btw. Soms is het dus toch goedkoper om de werken te laten uitvoeren.
  3. De renovatiewerken moeten gefactureerd worden aan de eindgebruiker (de eigenaar of huurder).

Renoveren is niet gelijk afbraak of nieuwbouw

Heb je eigenlijk meer een afbraak en wederopbouw van jouw woning in gedachten in plaats van renovatiewerken? Hou er dan rekening mee dat je dan niet geniet van een verlaagd btw-tarief op de aankoop van het nodige materiaal.

Werken rondom jouw woning

Een nieuwe garage, veranda of terrasvloer? Die werken vallen allemaal onder de noemer 'huis renoveren' en komen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Wat echter niet in dat rijtje thuishoort:

  • de aanleg van een tuin,
  • zwembad,
  • sauna,
  • tuinhuis,
  • vijver of fontein.

Vergeet de renovatiepremie niet

Is jouw huis meer dan 30 jaar oud? Dan heb je behalve het verlaagde btw-tarief mogelijk ook recht op een renovatiepremie van de Vlaamse Overheid.

Lening renovatie

Zoals je nu al wel hebt gelezen, loont het om vandaag jouw woning te renoveren. Zelfs wanneer je momenteel niet beschikt over de nodige centen. Krediet@dvies werkt immers samen met de meeste banken. Daarom vinden we ongetwijfeld een voordelige lening voor je verbouwing.

Spring gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt bovendien altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen