January 31, 2022

Samenvatting van dit artikel: U kan zowel hypotheken samenvoegen als consumentenkredieten. Het is zelfs mogelijk hypotheken met persoonlijke leningen, autoleningen en kredietkaarten samen te voegen. Ook indien er een melding is op de Nationale bank (NBB).

In dit artikel gaan we wat dieper in op het samenvoegen of centraliseren van verschillende leningen.

Zoals u waarschijnlijk wel weet bestaan er verschillende soorten kredieten. Maar volgens de wet wordt er slechts een onderscheid gemaakt tussen 2 kredietvormen: leningen die vallen onder de wet op het hypothecair krediet (hypotheken) en leningen die vallen onder de wet op het consumentenkrediet (leningen op afbetaling of LOA’s).

Hypotheken samenvoegen

Indien u verschillende hypotheken heeft lopen dan kunnen deze worden samengevoegd in één nieuwe hypotheek. Het maakt niet uit of deze op verschillende tijdstippen zijn aangegaan. De ene hypotheek kan al meer dan 10 jaar lopen en perfect worden samengevoegd met 2 anderen die nog maar 3 en 5 jaar zijn aangegaan.

Wanneer is hypotheken samenvoegen interessant? Hierop bestaat geen vast antwoord. Het is afhankelijk van verschillende factoren: uw huidige rentevoet, de nieuwe rentevoet, maar ook bijvoorbeeld hoe lang u nog moet betalen.

Leningen op afbetaling samenvoegen

Ook indien u verschillende kredieten heeft die vallen onder de wet op het consumentenkrediet kan u deze laten samenvoegen. Dit kan echt om totaal verschillende kredietvormen gaan. U heeft bijvoorbeeld een autolening (financiering), een persoonlijke lening en 2 kredietkaarten (bv. VISA, Buy Way, Macro, etc). Het is mogelijk deze samen te voegen in één lening op afbetaling. U kan dan zelf kiezen op welke termijn deze nieuwe lening wordt afbetaald. Meestal zal uw bedoeling hier zijn om de maandelijkse afbetaling te verlagen zodat u meer budget overhoudt.

Hypotheken en leningen op afbetaling samenvoegen

Maar is het ook mogelijk om hypothecaire kredieten met consumentenkredieten samen te voegen? Ja, ook dat is perfect mogelijk. In dit geval is het dus mogelijk om 2 voordelen tegelijk te hebben. U zou enerzijds kunnen profiteren van een lagere rente om uw hypothecair krediet over te nemen en daarop te besparen en tegelijk één of meerdere andere leningen daarmee samen te voegen om uw maandelijks budget te verhogen. Dit kan trouwens ook voor kredieten met een melding op de Nationale Bank!

Belangrijk

Wat wel zeer belangrijk is in al deze gevallen is dat u een correcte berekening krijgt van de overnames en een heldere voorstelling van de voorwaarden van het nieuwe krediet. Natuurlijk kan u ons hiervoor contacteren, ook online via Facebook!

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen