November 23, 2023

Als mensen een wagen willen aanschaffen, denken ze meteen aan het afsluiten van een lening. Maar als we het over krediet voor je wagen hebben, dan zijn er veel meer mogelijkheden dan enkel en alleen de klassieke lening op afbetaling. Al eens gehoord van een verkoop op afbetaling, private lease of een ballonkrediet? Laten we al deze autofinancieringen eens vergelijken en jullie vertellen wat de voor- en nadelen zijn zodat je de juiste keuze kunt maken.

De verschillende vormen van krediet voor de aanschaf van een wagen

1. Lening op afbetaling

Een lening op afbetaling is een krediet voor je wagen waarbij je een vast bedrag leent om een wagen te kopen.  Eigenlijk is het een persoonlijke lening. Je betaalt het geleende bedrag terug in maandelijkse schijven, samen met de rente en eventuele kosten. De looptijd, het bedrag en de rentevoet van de lening worden op voorhand vastgelegd in een contract. Je weet dus precies hoeveel je elke maand moet betalen en wanneer de lening volledig is afgelost. Er wordt in dit geval ook vaak over simpelweg een autolening gesproken. Om deze autolening te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een vast inkomen hebben, een goede kredietwaardigheid hebben en soms een bepaald bedrag aan eigen geld inbrengen. Ook moet je de auto die je wilt kopen kunnen aantonen met een offerte of een factuur.

2. Verkoop op afbetaling

Een auto op afbetaling via de concessiehouder (verkoper) is een vorm van verkoop op afbetaling, waarbij de concessiehouder zelf de financiering van de auto aanbiedt. Dit betekent dat je de auto in meerdere vaste maandelijkse termijnen kan afbetalen, zonder dat je een voorschot hoeft te betalen. Het voordeel van deze optie is dat je vaak lagere rentetarieven krijgt dan bij een gewone lening op afbetaling. Het nadeel is dat je pas eigenaar wordt van de auto als je de laatste termijn hebt betaald. Bovendien kan de concessiehouder een beding van eigendomsvoorbehoud in de overeenkomst opnemen, waardoor hij de auto kan terugvorderen als je niet betaalt. Je moet dus goed de voorwaarden van de overeenkomst lezen en vergelijken met andere financieringsmogelijkheden, zoals een lening op afbetaling, een ballonkrediet of leasing.

3. Een wagen via ballonkrediet

Een ballonkrediet is een speciale vorm van een lening op afbetaling die je kunt gebruiken om een wagen te kopen. Het is een krediet voor je wagen waarbij je elke maand een lager bedrag betaalt dan bij een gewone autolening, maar op het einde van de looptijd moet je een groot restbedrag betalen, de zogenaamde 'ballon'. Je kunt dan kiezen om de wagen te houden of terug te geven aan de verkoper.

Een ballonkrediet heeft enkele voordelen en nadelen. Een voordeel is dat je maandelijks minder betaalt en dus meer geld overhoudt voor andere uitgaven. Een ander voordeel is dat je flexibel bent: als je de wagen niet meer wilt of kunt betalen, kun je hem gewoon teruggeven. Een nadeel is dat je op het einde van de looptijd een grote som geld moet ophoesten, die je misschien niet hebt of liever aan iets anders besteedt. Een ander nadeel is dat er vaak extra voorwaarden zijn, zoals een maximum aantal kilometers dat je mag rijden of extra kosten als je de wagen beschadigt.

Een ballonkrediet is als krediet voor je wagen dus vooral interessant voor mensen die regelmatig van wagen willen veranderen en niet te veel willen betalen per maand. Maar let op: een ballonkrediet is geen leasingcontract. Je bent meteen eigenaar van de wagen en je moet zelf instaan voor de verzekering, het onderhoud en de belastingen.

4. Een wagen via private lease

Een private lease is een vorm van autohuur waarbij je voor een vast bedrag per maand een nieuwe of jonge auto kunt rijden. Je betaalt alleen voor het gebruik van de auto, niet voor het bezit. De leasemaatschappij regelt alles voor je, zoals de verzekering, de wegenbelasting, het onderhoud en de reparaties. Je hoeft alleen nog maar te tanken. Eventueel kan je wel een tankkaart opnemen in je lease ook.

Een private lease kan interessant zijn als je een wagen wilt, maar geen grote investering wilt doen of geen lening wilt afsluiten. Je weet precies waar je aan toe bent, want je hebt geen onverwachte kosten. Je kunt ook makkelijk van auto wisselen als je dat wilt, bijvoorbeeld als je gezinssituatie verandert. Er zijn ook nadelen aan een private lease. Je zit meestal vast aan een langdurig contract, dat je niet zomaar kunt opzeggen. Als je dat wel doet, moet je een hoge boete betalen. Ook moet je van tevoren inschatten hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden, want als je daar overheen gaat, betaal je extra. Bovendien bouw je geen schadevrije jaren op, wat invloed kan hebben op je premie als je later weer zelf een auto koopt of verzekert.

Welk krediet voor je wagen kies je best?

We kunnen ons voorstellen dat je nog niet zeker bent welk wagenkrediet jouw voorkeur draagt. Daarnaast is en blijft het zoals bij iedere lening belangrijk om de voorwaarden van verschillende kredietgevers te vergelijken om zo het interessantste aanbod te kiezen. Bij al deze zaken kunnen de experts van Kredietadvies je een handje helpen. Zij gaan graag samen met jou op zoek naar jouw wagenkrediet op maat. Contacteer ze nu vrijblijvend voor meer informatie.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen