Hoeveel kan ik lenen hypotheek


Hoeveel kan ik lenen zonder financiële ademruimte te verliezen?

Wil je een lening aangaan, maar ben je bang dat je te weinig financiële middelen overhoudt om te leven? In deze blog lees je hoe je een lening kan aangaan zonder financiële ademruimte te verliezen.

Met een hypothecaire lening of een lening op afbetaling kan je onmiddellijk over geld beschikken en kan je de kosten spreiden over een lange termijn. Toch is het belangrijk dat je niet té veel leent. Vele mensen stellen zich dan ook de vraag: "Hoeveel kan ik lenen bij een hypotheek?"

Naast je lening heb je maandelijks immers ook nog vaste kosten zoals elektriciteit en voedsel. Ook moet je wat ruimte vrijlaten in je budget voor ontspanning. Hieronder ontdek je hoe je een lening perfect kan combineren met je maandelijkse uitgaven.

1. Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

Het is belangrijk dat je een goed overzicht hebt over wat je precies verdient. Dat kan uiteraard je maandinkomen zijn, maar daarnaast ontvang je misschien ook huurinkomsten, alimentatie of een vervangingsinkomen.

Evalueer ook je maandelijkse uitgaven en vaste kosten. Denk maar aan kleding, vervoer, verzorging, ontspanning, spaargeld of de aflossing van een lening die je reeds hebt afgesloten in het verleden.

Als je exact weet wat er iedere maand binnenkomt en buitengaat, kan je berekenen wat je maandelijks ongeveer overhoudt. Als dat saldo voldoende positief is, heb je mogelijk ruimte om een (extra) lening aan te gaan.

2. Hou je aan de vuistregel

Er is een handige vuistregel om te voorkomen dat je in financiële ademnood komt. Deze vuistregel deelt jouw maandelijkse inkomsten op in drie delen:

  • 1/3 van je inkomsten mag gaan naar leningen en spaarcenten die je maandelijks opzijzet.

  • 1/3 van je inkomen moet je vaste kosten en terugkerende uitgaven dekken. Vaste kosten kunnen bestaan uit elektriciteit, voeding, verwarming en verzekeringen. Met terugkerende variabele uitgaven bedoelen we kleding of reizen.

  • 1/3 gaat naar dagelijkse uitgaven en kleine aankopen.

3. Focus je op de maandelijkse aflossing

Bij het aanvragen van je lening mag jij je niet blindstaren op het totaalbedrag van je lening. Dat is namelijk erg abstract. Het vertelt niets over wat dat eigenlijk voor jou betekent. Zie daarom enkel naar het maandelijkse aflossingsbedrag. Dat wordt namelijk jouw realiteit.

Bij Krediet@dvies kan je gratis en vrijblijvend een simulatie van jouw maandelijks aflossingsbedrag laten berekenen.

Gratis en vrijblijvend advies

Ben je op zoek naar een geschikte lening? Spring dan gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt bovendien altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

 

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen