Geld lenen kost geld


Geld lenen kost geld: hou rekening met bijkomende kosten

Wil je geld lenen? Hou dan in het achterhoofd: geld lenen kost ook geld. Bij iedere lening heb je wel bijkomende kosten waar je niet onmiddellijk aan denkt. In deze blog lees je welke we precies bedoelen.

1. Dossierkosten

De dossierkosten zijn het totaal van alle administratieve kosten die jouw bank aanrekent om je lening in orde te brengen. Niet alle banken rekenen daar evenveel voor aan, maar het bedrag is wettelijk wel beperkt tot 500 euro per hypothecaire lening.

2. Schuldsaldoverzekering

Met een schuldsaldoverzekering wil de bank voorkomen dat de terugbetaling van het geleende bedrag in het gedrang komt als jij of je partner plots overlijdt. In dat geval lost de verzekeringsmaatschappij het openstaande saldo gedeeltelijk of volledig af.

Hoeveel de totale kost is, hangt af van jouw leeftijd, gezondheid, of je al dan niet rookt, enzovoort. Toch mag je rekenen op enkele duizenden euro’s. Je kan die kosten natuurlijk drukken door te vergelijken en rekening te houden met de fiscale optimalisatie.

Klinkt dat Chinees? De experten van Krediet@dvies bekijken graag met jou hoe jij het best kan besparen op de schuldsaldoverzekering.

3. Brandverzekering

De bank wil vermijden dat de waarde van jouw woning daalt door een brand gedurende de looptijd van je lening. Daarom moet je een brandverzekering afsluiten. Dat kan bij dezelfde bank, maar ook bij een andere instelling.

Let wel op: als je de brandverzekering niet bij dezelfde bank aangaat als die van je hypothecaire lening, verlies je mogelijk je voordelige rentevoet.

4. Schattingskosten

Ga je een hypothecaire lening aan voor een verbouwing of nieuwbouw? Dan zal je de woning in onderpand moeten geven. Maar wie zegt dat de waarde van je woonst wel overeenkomt met het geleende bedrag?

Daarom laat jouw bank wellicht de waarde van je woning schatten. De kosten voor zo’n schatting zijn erg uiteenlopend. Soms is het gratis, maar je kan er ook tot zo’n 1000 eurovoor moeten neerleggen. Informeer je dus goed.

5. Bankkosten

Met bankkosten bedoelen we alle kosten die jouw bank aanrekent voor je zichtrekening, spaarrekening, kredietkaart, het uitvoeren van een internationale overschrijving of in het rood te gaan op je zichtrekening.

Jaarlijks betaalt de gemiddelde Belg zo’n 51,60 euro aan bankkosten. Helaas kan je niet uitkijken naar een goedkopere bank als je een hypothecaire lening hebt lopen bij je huidige bank. Indien je toch verandert, zal je wellicht een hogere rentevoet krijgen.

Gratis en vrijblijvend advies

Zit je na het lezen van deze blog toch nog met vragen? En ben je op zoek naar een geschikte lening? Of wil je de bijkomende kosten zoveel mogelijk drukken? Spring dan gerust even binnen bij Krediet@dvies.

In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

 

Simulatie
van jouw lening
BEREKEN NU
Tevreden klanten

Je krijgt bij Krediet@dvies een totaaloplossing. Naast mijn hypotheek heb ik ook een persoonlijke lening en een renovatielening. Allemaal tegen een rentevoet.

Milos, Bonheiden
Tevreden klanten

Een eigen stekje is niet evident als je weinig spaarcenten hebt. Bij Krediet@dvies konden we echter probleemloos het volledige bedrag voor onze woning lenen.

Jürgen en Sofie, Deurne
Tevreden klanten

De medewerkers van Krediet@dvies dromen met je mee. Hun lage interesten zijn aantrekkelijk, maar met hun persoonlijke aanpak maken ze echt het verschil.

Vanity, Zoersel
Tevreden klanten

Bij Krediet@dvies kreeg ik naast mijn hypothecaire lening ook een lening voor de notariskosten. Nu heb ik een eigen woonst én genoeg financiële ruimte.

Guy, Brussel
Bekijk alle getuigenissen