May 25, 2022

Bij elke lening die wordt afgesloten, komen er twee partijen aan te pas; we hebben het over de zogenaamde kredietgever en de kredietnemer. Maar wat is nu de rol van deze partijen en hebben ze bepaalde verplichtingen ten opzichte van elkaar bij het afsluiten van een lening? We duiken samen met jou in de wondere wereld van de kredietgever en kredietnemer en geven een antwoord op al je vragen

Wie is de kredietgever en wat zijn de verplichtingen?

De kredietgever is simpelweg de partij die het krediet ontleent aan de kredietnemer. Bij kredietgevers denken we automatisch aan banken, maar er zijn ook gewoon kredietgevers die niet als bank actief zijn. Denk maar aan financieringsmaatschappijen of aan de winkel of de garage waar je een televisie of een auto op afbetaling koopt. Ook deze partijen zijn volgens de letter van de wet kredietgevers. 

De belangrijkste verplichting van de kredietgever is om de kredietnemer op gepaste wijze te informeren over alle specificaties van de lening. Deze moeten neergepend worden in een gratis formulier dat bekendstaat als het SECCI-formulier. Het SECCI-formulier is een beslissing van Europa en biedt een standaard die verstaanbaar is en je voor onverwachte verrassingen moet behoeden. Biedt een kredietgever dit formulier niet aan dan is er iets niet koosjer.

Wie is de kredietnemer en wat zijn de verplichtingen?

Nu we de kredietgever hebben gehad, blijft de kredietnemer nog over. De kredietnemer is de persoon die het krediet ontleent. Net zoals de kredietgever heeft ook deze partij enkele verplichtingen binnen het hypotheekverhaal. De belangrijkste verplichting is natuurlijk dat hij of zij elke maand netjes de maandelijks afgesproken betalingen aflost en dit op het moment dat zo werd afgesproken. Mochten er toch betalingsproblemen zijn dan kan er in sommige gevallen wel over gesproken worden met de kredietverstrekker. Daarnaast, voor de lening wordt afgesloten, moet deze partij ook de nodige documenten kunnen voorleggen aan de kredietverstrekker alvorens deze de lening zal goedkeuren. 

De kredietnemer heeft naast plichten ook enkele belangrijke rechten. Allereerst is er het herroepinsgrecht. Dit houdt in dat je 14 dagen de tijd hebt om terug te komen op de afspraken die je gemaakt en misschien zelfs ondertekend hebt met de kredietverstrekker. Daarnaast is er het recht om vervroegd je lening of schulden af te lossen. Dit kan onder de voorwaarden die je op voorhand met je bank of financiële instelling hebt afgesloten.

Vragen over de kredietgever en kredietnemer

Is het verschil tussen de kredietgever en kredietnemer nog niet helemaal duidelijk of ben je niet zeker dat jouw kredietgever wel te vertrouwen is, aarzel dan niet om de mensen van Kredietadvies te contacteren. Door hun jarenlange ervaring weten ze perfect waar je terechtkunt voor de beste leningen aan het beste tarief.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen