January 31, 2022

Ben je op zoek naar een hypothecaire lening, maar weet je niet goed of je een variabele rentevoet of een vaste rentevoet moet kiezen? Dan geven we jou graag in deze blogs wat meer uitleg. Ga samen met Krediet@dvies voor de beste keuze.

Waarom een vaste rentevoet?

Wie voor een vaste rentevoet kiest, speelt op veilig. Je behoudt gedurende de looptijd van je lening immers steeds dezelfde rentevoet. Zo leg je het risico bij de bank. Als de gemiddelde rente op de markt stijgt, blijf jij je gunstige rentevoet behouden.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook waar zijn: als de gemiddelde rentevoet blijft dalen, zit jij met je vaste rentevoet ‘opgescheept’. Al moet je daar momenteel niet zo voor vrezen. De rentevoeten op de markt zijn vandaag namelijk historisch laag.

Daarom kiezen maar liefst 70 % van de kredietnemers nu voor een vaste rentevoet. Waarom? Zo zitten ze in een comfortabele stoel wanneer de rentevoeten binnen een jaar of twee toch plots weer gaan stijgen.

Waarom een variabele rentevoet?

Met een variabele rentevoet neem jij zelf het risico. Als de rente stijgt, wordt jouw lening duurder vanaf het contractueel vastgelegde moment waarop de bank jouw intrestvoet herziet. Toch is zelfs dat risico bij wet beperkt, want de intrest kan maximaal verdubbelen.

Waarom dan kiezen voor een variabele rentevoet? Een krediet met een variabele rentevoet zal jou in het begin van je looptijd ongetwijfeld goedkoperuitkomen. En als de rentevoeten op de markt blijven dalen, betaal jij ook minder intrest.

Conclusie

Zoals we daarnet al aanhaalden, staat de rentevoet voor hypothecaire leningen op een historisch laagtepunt. Volgens de rentebarometer van Immotheker bedraagt de gemiddelde rentevoet voor een hypothecaire lening op twintig jaar nu zo’n 1,61 %. Voor de komende maanden zit er bovendien geen verandering aan te komen.

Wie niet het risico wil nemen dat de rentevoet de komende jaren flink zal stijgen, kiest best voor een vaste rentevoet. Als je daarentegen geen schrik hebt voor een verdubbeling van je rentevoet en je wil aanvankelijk de voordeligste lening krijgen, kan je voor een variabele rentevoet gaan.

En vaak hoef je niet eens te kiezen: het is goed mogelijk om de looptijd van je lening te verdelen tussen een vaste en een variabele rentevoet. Zo kan je genieten van de voordelen van beide opties en het risico beperken.

Vind samen met Krediet@dvies een hypothecaire lening

Klinkt jou dat allemaal toch als Chinees in de oren en wil je er liever eens van mens tot mens over praten? Dat begrijpen we bij Krediet@dvies maar al te goed. Onze medewerkers staan altijd klaar om jouw financiële situatie en je mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen