January 31, 2022

Sta je op het punt om een woning te kopen en ben je daarom op zoek naar een hypothecaire lening? Dan moet je er sinds dit jaar, 2022, rekening mee houden dat er een belangrijke regeltje veranderd is. Terwijl de bank tot en met 2021 je gewoon een hypothecaire lening kon geven op basis van de aankoopprijs van de woning, ben je nu verplicht om met een schattingsverslag voor de bank op de proppen te komen. Enkel op basis van deze schatting zal de bank jou een hypothecaire lening kunnen verschaffen. Wie dus meegaat in het spel van opbod en boven de aankoopprijs van de woning biedt, is gewaarschuwd. Maar wat houdt deze schatting nu precies in? En moet ik dan beroep doen op een officiële schatter?

Een plaatsbezoek door een schatter is niet nodig

Toen de nieuwe maatregel in het leven werd geroepen, waren er nog heel wat onduidelijkheden. De grootste onduidelijkheid betrof het al dan niet beroep doen op een officiële schatter om de woning te schatten. Terwijl men dacht dat dit in het begin verplicht was, blijkt nu dat de bank zich ook mag beroepen op de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in dezelfde buurt. De bank zal dus op basis van een lijst van woningen zelf een schatting van de werkelijke waarde van de woning kunnen doen. Want volgens de nieuwe regel kan je enkel een hypothecaire lening afsluiten op basis van de werkelijke waarde van de woning en niet op basis van de aankoopprijs. Een schattingsverslag voor de bank kan in principe dus van de bank zelf komen. Niets houd je natuurlijk tegen om beroep te doen op een erkende externe schatter en met dit schattingsverslag een hypotheek te krijgen.

Het voordeel hiervan is dat er natuurlijk geen extra kosten aan te pas komen en je sneller een hypothecaire lening bij een bank zult kunnen afsluiten.

Wanneer is een schattingsverslag voor de bank via een schatter nog wel nodig?

Een plaatsbezoek van een externe schatter om een schattingsverslag voor de bank in handen te krijgen, is onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden wel nodig. Stel dat je een woning op het oog hebt die niet meteen standaard karakteristieken heeft dan bestaat de kans dat de bank geen referentiebronnen heeft en er nog wel een schatter een kijkje moet komen nemen. 

Waarom werd deze regel in het leven geroepen?

Schattingsverslag voor bank

De afgelopen jaren zien we dat de prijs van woningen blijft stijgen. Hierbij bieden kopers vaak meer dan de oorspronkelijke vraagprijs van de woning waardoor deze soms ook de werkelijke waarde van de woning op dat moment overstijgt. Als banken zich dan gaan beroepen op de aankoopprijs om hun hypothecaire leningen te verschaffen dan lopen ze het risico om zichzelf in de voet te schieten. Om deze banken nu extra te beschermen en de vastgoedmarkt enigszins tot rust te laten komen, werd deze regel ingevoerd.

Nog vragen over het schattingsverslag voor de bank?

Wil je meer weten over het schattingsverslag voor de bank of over andere regels die vanaf 2022 met betrekking tot hypothecaire leningen ingevoerd werden, dan kan je steeds bij de experten van Kredietadvies terecht. Zij helpen je graag aan een antwoord op al je hypothecaire vragen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen