January 31, 2022

Een overbruggingskrediet aanvragen is de beste oplossing wanneer jij een nieuwe woning wil bouwen of verkopen, maar je huidige woning nog niet verkocht is. Zo kan jij het bedrag van de waarde van je huidige woning lenen, waardoor je niet moet wachten tot de verkoop.

Wat is een overbruggingskrediet?

In de inleiding van deze blog gaven we de essentie van een overbruggingskrediet al weg: bij een overbruggingskrediet schiet de bank het bedrag dat je gaat krijgen bij de verkoop van je huis voor, waardoor jij over de nodige financiën beschikt om een nieuwe woning aan te kopen.

Kortom: met een overbruggingskrediet vang je het cashtekort op tussen de verkoop van je huidige woning en de aankoop van je nieuwe woning.

Een overbruggingskrediet aanvragen: hoe werkt het?

Stel jezelf de volgende situatie voor:

  • Waarde huidige woning: € 250.000
  • Huidige hypothecaire lening: € 200.000
  • Reeds afbetaalde bedrag hypothecaire lening: € 150.000
  • Resterende bedrag hypothecaire lening: € 50.000
  • Waarde nieuwe woning: € 300.000

Als jij momenteel je huidige woning verkoopt, houd je na de aftrek van het resterende bedrag van je woonkrediet nog € 200.000 over. De nieuwe woning die je op het oog hebt, is € 300.000 waard. Dat betekent dat je een overbruggingskrediet van € 200.000 nodig hebt en een nieuwe hypotheek moet aangaan van € 100.000.

De € 200.000 van het overbruggingskrediet wordt onmiddellijk op je rekening gestort en betaal je terug zodra je huidige woning verkocht is. Het enige dat je afbetaalt in de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je huidige, is de interest op het overbruggingskrediet.

Je kan er zelfs voor kiezen om het totale bedrag van die interest mee te storten met de inkomsten uit je huidige woning, na afloop van het overbruggingskrediet.

Wat moet je doen als jij je woning niet op tijd verkocht krijgt?

Slaag jij er niet in om je woning voor de afloop van het overbruggingskrediet te verkopen? Dan kan je altijd met je bank onderhandelen over een verlenging van het overbruggingskrediet. Dat gaat helaas altijd gepaard met een hogere rentevoet.

Wat als de verkoop van de woning niet het verwachte bedrag oplevert?

Geen nood. Het bedrag dat je tekortkomt, kan je steeds omzetten in een hypothecaire lening. Of je kan het bedrag opnemen in je huidige hypothecaire lening door middel van een herfinanciering.

Hoeveel kan je lenen en aan welke rentevoet?

Over de hoogte van het bedrag geldt eigenlijk maar één regel: je kan nooit meer lenen dan de geschatte waarde van je huidige woning. Wat de rentevoet betreft, hoor je rekening te houden met doorgaans zo’n 2 à 4 %. De looptermijn bedraagt gemiddeld 12 tot 36 maanden.

Krijg het voordeligste overbruggingskrediet met Krediet@dvies

Krediet@dvies is de ideale partner voor jouw overbruggingskrediet, want we werken samen met de meest courante banken. Dat betekent dat we een overzicht hebben van de voordeligste rentevoeten op de markt.

Laat ons maar eens samenzitten voor een gesprek van mens tot mens. Graag praten onze medewerkers over jouw huidige financiële situatie, je verwachtingen en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen