January 29, 2022

Wanneer je wil lenen voor een auto, vraag jij je natuurlijk af hoeveel je je juist kan lenen. Wel, dat is afhankelijk van een aantal factoren. Denk maar aan de prijs van de wagen en je financiële draagkracht. In deze blog gaan we er dieper op in.

1. De prijs van de wagen

Een belangrijke factor die bepaalt hoeveel je mag lenen, is natuurlijk de prijs van de wagen die je op het oog hebt. Doorgaans kan je als particulier het volledige bedrag van de wagen lenen. En daarmee bedoelen we dus inclusief btw.

Voor zelfstandigen, bedrijven en vrije beroepen ligt dat iets anders, want ze kunnen in een latere fase de btw recupereren met hun btw-aangifte. Zij krijgen dus ten hoogste een lening voor de aankoopprijs van de wagen, exclusief btw.

2. Je financiële draagkracht

Jouw inkomen bepaalt jouw financiële draagkracht en heeft uiteraard de grootste invloed op welk bedrag je kan lenen voor een wagen. Maar de kredietverlener kijkt niet alleen naar je financiële inkomsten, maar ook naar je uitgaven.

Zo houdt hij ook rekening met andere vaste kosten en leningen die jij mogelijk hebt. Denk maar aan je hypotheek en de rekeningen voor gas en elektriciteit. Al deze zaken geven de financiële instelling een beeld over jouw terugbetalingscapaciteit.

3. De aflossingstermijn

Wil je het maandelijks afbetalingsbedrag binnen de perken houden? Dan kan je ervoor kiezen om een langere aflossingstermijn aan te gaan. Hoe langer de looptijd van de lening, hoe lager je maandelijkse aflossing. Hou er wel rekening mee dat je zo wel meer interest betaalt.

4. De wet

Jouw keuze voor de looptijd van de lening is wel wettelijk beperkt. Zo zijn de volgende maximale looptijden wettelijk vastgesteld:

  • 30 maanden voor een bedrag tussen de 2.700 en 3.700 euro
  • 48 maanden voor een bedrag tussen de 7.500 en 10.000 euro
  • 60 maanden voor een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 euro
  • 84 maanden voor een bedrag tussen de 15.000 en 20.000 euro

Vind samen met Krediet@dvies een autolening

Bij ons vind je ongetwijfeld de beste autolening. Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van de autoleningen die het best passen bij jouw specifieke situatie.

Laat ons maar eens samenzitten voor een gesprek van mens tot mens. Graag praten onze medewerkers over jouw huidige financiële situatie, je verwachtingen en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen