October 31, 2022

Bij een openbare verkoop denken we automatisch aan een plaatselijk café of de parochiezaal achter de hoek waar een notaris en de verkopers een woning te koop komen aanbieden en waar mensen per opbod de woning op de kop proberen te tikken. Een vertrouwd beeld dat ondertussen echter al enkele jaren achterhaald is met de invoering van de online openbare verkoop via het openbare verkoopplatform Biddit. Maar is je huis online via een openbare verkoop kopen of verkopen wel betrouwbaar? En hoe werkt het precies? Wij nemen je mee op een virtuele verkooptoer.

Wat is een openbare verkoop?

We kennen allemaal wel de verkoop van een huis waarbij potentiële verkopers rechtstreeks via jou of via een immokantoor de woning komen bezoeken om dan eventueel een bod uitbrengen. Het is dan aan jou om op dit bod in te gaan of bijvoorbeeld een tegenbod te doen. In de meeste gevallen kom je zo met 1 persoon of koppel tot een overeenkomst om je woning tegen een bepaalde prijs te verkopen. Bij een openbare verkoop echter ga je de woning op een openbare plek, dat kan in een zaaltje ergens zijn maar nu dus ook online, te koop aanbieden en kan het spel van opbieden beginnen. Het hele opbodproces wordt dan in goede banen geleid door een notaris. Zeker bij woningen die goed in de markt liggen, kan dat tot mooie verkoopprijzen leiden. Via gespecialiseerde bladen of via sociale media wordt iedereen dan op de hoogte gesteld van de openbare verkoop. Meestal is er één zittingsdag, uitzonderlijk twee als de woning niet verkocht raakt. Bij een openbare verkoop moet je rekenen op 15 à 20 % van de aankoopprijs aan extra kosten. Best is om dit op voorhand even aan de notaris in kwestie of aan de mensen achter de website Biddit te vragen. 

 Is een online openbare verkoop via Biddit betrouwbaar?

Ook notarissen moeten met hun tijd mee gaan en daarom beslisten ze enkele jaren geleden om de website en het platform Biddit uit de grond te stampen. In de beginjaren was het nog even zoeken voor het platform en verliep het eerder moeizaam, maar ondertussen zien we, mede door corona, dat de online openbare verkoop steeds populairder wordt. Het is zelfs zo dat tegenwoordig meer dan 80 procent van de openbare verkopen online wordt afgehandeld. Je mag er dus vanop aan dat je openbare verkoop, via een erkend platform zoals Biddit, een betrouwbare optie is. Andere platformen zouden we op dit moment niet aanraden. 

Het grote voordeel van een online openbare verkoop is dat alles veel sneller verloopt. Biddit is immers een erkend platform van de notarissen en dit geeft hen de kans om alles veel sneller te regelen. Er komt minder administratieve poespas aan te pas. Op deze manier kan je al op enkele weken tijd je woning verkopen terwijl dat vroeger over enkele maanden ging. Kopers krijgen enkele weken de tijd om de woning te bezichtigen en vervolgens kan er enkele dagen online op de woning worden geboden. Het hoogste bod op het einde van de rit, en als de minimumprijs is gehaald, wint de woning. Zo eenvoudig is het. Online gebeurt alles bovendien anoniem en je hoeft geen verplaatsing meer te maken of een dag verlof te nemen om mee te kunnen bieden. 

De hypothecaire lening bij een openbare verkoop

Ongeacht of het nu om een openbare verkoop gaat of de verkoop via een immokantoor je zult waarschijnlijk een hypothecaire lening moeten afsluiten. Laat je in dit geval adviseren door de mensen van Kredietadvies. Ze zijn vertrouwd met online openbare verkopen en alles wat daarbij komt kijken. Contacteer hen vrijblijvend en ontdek wat de beste en goedkoopste woonlening voor jou is.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen