December 27, 2023

De aankoop van een wagen kan een serieuze financiële kost met zich meebrengen. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een lening af te sluiten om deze aankoop te verwezenlijken. Een van de manieren om de aankoop te financieren is via een ballonkrediet. Wij geven graag wat meer uitleg over wat een ballonkrediet nu precies is, wat de voor- en nadelen zijn maar ook wat de alternatieven zijn. Op deze manier kan je de juiste keuze maken als je geld wilt lenen voor je auto.

Wat is een ballonkrediet en hoe werkt het bij de aankoop van een auto?

Een ballonkrediet is een vorm van autofinanciering waarbij je een lening afsluit met een lage maandelijkse aflossing en een hoog restbedrag aan het einde van de looptijd. Het restbedrag wordt de ballon genoemd, omdat het opblaast naarmate de tijd verstrijkt.

Wat doe je met de ballon als de looptijd is verstreken?

Er zijn verschillende manieren om met de ballon om te gaan als de looptijd van het krediet afloopt. Je kunt het restbedrag in één keer betalen, als je daarvoor voldoende spaargeld of inkomsten hebt. Je kunt ook het restbedrag herfinancieren door een nieuwe lening af te sluiten of door je auto in te ruilen voor een andere. In dat geval betaal je wel meer rente over de totale duur van de financiering. Een derde optie is om de auto terug te geven aan de kredietverstrekker die hem dan zal verkopen om het restbedrag te recupereren. In dat geval verlies je wel de eigendom van de auto en moet je op zoek naar een nieuwe.

De voor- en nadelen voor een ballonkrediet bij de aankoop van een auto

Het voordeel van een ballonkrediet is dat je een lagere maandlast hebt dan bij een gewone lening, waardoor je meer geld overhoudt voor andere uitgaven. Het nadeel is dat je aan het einde van de looptijd een groot bedrag moet betalen, wat je misschien niet hebt gespaard of geïnvesteerd.

Een ballonkrediet kan interessant zijn voor mensen die een nieuwe of dure auto willen kopen, maar niet veel geld willen of kunnen uitgeven per maand. Het kan ook handig zijn voor mensen die verwachten dat hun inkomen in de toekomst zal stijgen, waardoor ze het restbedrag gemakkelijker kunnen betalen. Het is echter belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen van deze financieringsvorm en om rekening te houden met de risico's en kosten die ermee gepaard gaan. Een ballonkrediet is geen gratis geld, maar een lening die je uiteindelijk moet terugbetalen.

Andere opties om je auto te financieren

Een ballonkrediet kan interessant zijn als je verwacht dat je auto nog veel waard zal zijn of als je denkt dat je tegen die tijd voldoende gespaard hebt. Maar wat als je geen ballonkrediet wilt of kunt afsluiten? Zijn er andere opties om een auto te financieren?

  • Een klassieke autolening: Een klassieke autolening is de meest eenvoudige en gangbare manier om een auto te kopen. Je leent een bepaald bedrag, dat je in vaste maandelijkse termijnen terugbetaalt over een afgesproken looptijd. De rentevoet is meestal lager dan bij een ballonkrediet omdat je minder risico loopt om in de problemen te komen. Het nadeel is dat je maandelijkse aflossingen hoger zijn en dat je dus minder budget overhoudt voor andere uitgaven.
  • Een leasing: Een leasing is een vorm van huurkoop, waarbij je een auto gebruikt voor een bepaalde periode tegen een vast maandelijks bedrag. Aan het einde van de leaseperiode kun je de auto overnemen voor een vooraf bepaalde prijs of teruggeven aan de leasemaatschappij. Een leasing kan interessant zijn als je graag regelmatig van auto wisselt of als je geen grote investering wilt doen. Het nadeel is dat je geen eigenaar bent van de auto, en dat je dus gebonden bent aan bepaalde voorwaarden, zoals het aantal kilometers, het onderhoud en de verzekering.
  • Een persoonlijke lening: Een persoonlijke lening is een lening op afbetaling, die je kunt gebruiken voor eender welk doel, dus ook voor de aankoop van een auto. Je leent een bepaald bedrag, dat je in vaste maandelijkse termijnen terugbetaalt over een afgesproken looptijd. De rentevoet is meestal hoger dan bij een klassieke autolening of een ballonkrediet omdat de bank geen onderpand heeft. Het voordeel is dat je meer vrijheid hebt om te kiezen welke auto je koopt en dat je geen extra kosten hebt zoals bij een leasing.

Je auto financieren via Kredietadvies

Zoals je ziet, zijn er verschillende mogelijkheden om een auto te financieren zonder een ballonkrediet ook. De beste optie hangt af van je persoonlijke situatie, je budget en je voorkeuren. Om een goede keuze te maken, raden we je aan om eens contact op te nemen met de mensen van Kredietadvies. Zij hebben door de jaren heen de nodige kennis en ervaring opgedaan om je een oplossing op maat aan te bieden.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen